В Рим

В Рим - пици, тирамису и солидарност по домовете

© Reuters

Те кръстосват със скутерите и велосипедите из празните улици на Рим с квадратна чанта на гърба: доставчиците носят храна вкъщи на сънародниците си, които са под карантина, но и малко съпричастност. Един от тях е и Емануеле.

Емануеле Дзапала разказва пред АФП, че в началото, когато е трябвало да прави доставки, се е страхувал.

Когато започнала втората седмица на изолация за 60 милиона италианци, той възприел работата си като начин да се помогне за оцеляването на сънародниците му в този момент.

Хората се нуждаят от пици, сладолед, сладкиши и основни неща, за да живеят нормално, допълва младият доставчик. Но и от частица от външния свят, пренесена вкъщи в момент, в който им е забранено да виждат дори семейството си, когато ресторантите и баровете са затворени до ново нареждане, а всяка форма на събиране помежду им е забранена и могат да се придвижват само по наложителни или професионални причини.

Равносметката от пандемията от коронавируса в Италия е ужасяваща – над 3 хил. души починаха.

Емануеле си спомня за една особена поръчка – от една жена, която не може да присъства на рождения ден на сестра си и й изпраща малко парче торта за 4-5 евро.

Когато пристигнах при сестра й, тя беше като онемяла, не го очакваше, разказва Емануеле.

С десетките клиенти, които посещава, Емануеле знае, че професията му го излага на опасност от заразяване. На скутера той е с маска и си мие ръцете с дезинфекциращ гел при всяка доставка.

Емануеле оставя поръчката там, където иска клиентът – пред дома му, на площадката на стълбището. Клиентът я отваря, аз чакам да си вземе доставката и когато се прибере вкъщи, взимам чантата и тръгвам, разказва Емануеле.

Не е лесно, това е сложен период и за нас, но е хубаво да видиш семейство, което е получило тирамису и е нарушило дневната си рутина, това ме радва, каза младият доставчик, надявайки се, че този ужасен период ще отмине бързо. /БТА

Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика „Новини без коронавирус“.Коментар на новината чрез Facebook