Въпроси за милиарди: колко ще струва отлагането на Токио 2020 и кой ще плаща

Очаква се обявяването на новите дати за Токио 2020

© Associated Press

Очаква се обявяването на новите дати за Токио 2020

Отложените за догодина олимпийски игри заради пандемията от коронавирус може и да запазват името си „Токио 2020“, но разходите за организацията им със сигурност ще се увеличат, при това много.

На дневен ред вече има много въпроси, като основните са свързани с избора на новите дати, с цената, която трябва да се плати, както и с това кой ще я плати.

Най-вероятно тежестта ще падне върху японските данъкоплатци, пише ESPN. Изданието цитира японски медии, според чиито първоначални сметки оскъпяването ще е между 2.7 и 5.7 млрд. долара.

„Разбира се, че ще има разходи“, каза изпълнителният директор на организационния комитет Тоширо Муто при обявяването на отлагането на игрите. И той, и президентът на МОК Томас Бах заявиха, че все още няма направени изчисления.

Японците бяха обявили, че до момента подготовката им е струвала 12 млрд. долара. Организационният комитет си беше осигурил 3.3 млрд. долара от местни спонсори – над два пъти повече от всички други организатори на олимпийски игри досега, но предстои всички сделки да бъдат предоговаряни.

„Нашата мисия е да организираме игрите и да сбъднем мечтите на спортистите. Всички сме в безпрецедентно положение. Смятам, че тези отложени игри ще изискат саможертви и компромиси от всички замесени“, каза Бах.

Часовникът, отброяващ дните до началото на игрите в Токио, беше спрян

© Reuters

Часовникът, отброяващ дните до началото на игрите в Токио, беше спрян

Германецът остави отворена вратата за евентуалното провеждане на игрите през пролетта, макар погледите да са към лятото на 2021 г. До определянето на точните дати обаче трудно могат да се правят конкретни стъпки.

„Основната ни цел е лятото на следващата година. Трябва да преминем през календара на международните състезания. Много неща трябва да бъдат пригодени, преди да излезем с точни дати“, заяви Йоширо Мори, който е президент на организационния комитет и бивш министър-председател на Япония.

Токио планираше да използва 42 съоръжения за състезания в 33 спорта. Не се знае колко ще са съоръженията догодина. „Може да се наложи да даваме под наем някои от тях. Не можем да ги развалим и да ги направим наново за игрите, защото това са допълнителни разходи“, каза Муто.

Един от най-големите инфраструктурни въпроси е свързан с олимпийското село. Разполагащо с над 5600 апартамента, то трябва да посрещне 11 000 спортисти и официални лица за игрите. Плановете бяха апартаментите да бъдат продадени след игрите тази есен, като около четвърт от тях вече са продадени. Един от строителите – Mitsui Fudosan Co., обяви, че продажбите са замразени.

Организаторите трябва да мислят отново за продажбата на билети и за осигуряването на 80 000 доброволци. По думите на Муто хората, които са имали купени билети за първоначалните дати, следва да имат предимство при повторната продажба.

Отлагането на игрите върви успоредно с притесненията на бизнеса от задаващите се трудни времена в световен мащаб. Въпреки това големите спонсори на олимпийските игри заявиха подкрепа към МОК.

Общо 14 компании, сред които „Кока кола“, „Проктър енд Гембъл“ и „Интел“, похарчиха 500 млн. долара тази година като част от договори на обща стойност 4 млрд. долара, показва проучване на „Глобал дейта“.

„Като най-дългогодишния спонсор на олимпийските игри, ние оставаме отдадени да работим заедно с МОК и организационния комитет, за да създадем успешно и безопасно събитие“, заяви говорител на „Кока кола“, цитиран от „Ройтерс“.

Местни спонсори са разочаровани от отлагането, но го приемат заради обстоятелствата. И също дават знак, че ще изпълнят споразуменията си.

Спонсорските договори за Токио 2020 изтичат на 31 декември тази година, пише „Ройтерс“ и коментира, че е възможно заради промяната на датите от компаниите да бъдат поискани допълнителни средства. Има и мнения, че по-малки японски компании ще се опитат да се оттеглят и да поискат парите си. Юристи, запознати с договорите, твърдят пред „Ройтерс“, че трудно би се стигнало до възстановяване на сумите от страна на МОК.Коментар на новината чрез Facebook