Вучич след среща с Лавров: Сърбия може да се откаже от членство в ЕС заради Косово

Вучич след среща с Лавров: Сърбия може да се откаже от членство в ЕС заради Косово

© Reuters

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че би отхвърлил членството на страната си в ЕС, ако Белград не получи отстъпки срещу това да признае Косово и да спре усилията за присъединяване на страната към ООН.

Коментирайки ситуацията след среща с руския външен министър Сергей Лавров, Вучич каза, че без съгласието на Москва бъдещите отношения с Косово не могат да бъдат възможни.

Това става три дни преди парламентарните избори в Сърбия в неделя и по-малко от десет преди посещението на Вучич и косовския му колега Хашим Тачи в Белия дом, където бяха поканени за преговори за „сделка“ от президента Доналд Тръмп.

Лавров пристигна днес в Белград – сръбската столица и Прищина са център на дипломатическа активност от съобщението за пътуването. В Прищина бе и европейският представител за косовския спор Мирослав Лайчак.

След разговорите си с Лавров (Русия е сред постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН, които не признават Косово) обаче Вучич даде и сигнал, че по принцип Сърбия би могла да признае Косово при определени условия, макар членство в ЕС да не е достатъчно в замяна на тази стъпка:


Александър Вучич,

президент на Сърбия

От една страна, ЕС даде да се разбере, че без нормализация с Косово Сърбия не може да получи членството, което се опитва да постигне от 8 г. като формален кандидат. От друга, думата „нормализация“ бе единствената използвана активно от сръбски политици в последните няколко години, откакто се обсъжда спорна сделка с размяна на територии – Вучич и Тачи я подкрепяха, както и САЩ, но за нея в Европа нямаше консенсус.

Лавров заяви, че Кремъл би приел единствено решения на косовския въпрос, които са приемливи за Белград и одобрени от Съвета за сигурност (където Русия има право на вето). Той обаче даде да се разбере, че форсирането на т.нар. нормализация чрез „изкуствени срокове“ би било „Контрапродуктивно“.

Три дни преди визитата в Белия дом Вучич ще е Червения площад в Москва за отложения Парад на победата. Не е известно дали във Вашингтон ще се обсъжда сделката, включваща размяна на територии с Косово, но допреди два дни президентът настояваше, че признаването на Косово няма да е на масата за преговори.Коментар на новината чрез Facebook