Водещият опозиционен кандидат в Полша се оттегли от президентските избори

Водещият опозиционен кандидат в Полша се оттегли от президентските избори

© Associated Press

Кандидатката на най-голямата полска опозиционна партия „Гражданска платформа“ за президент на Полша Малгожата Кидава-Блонска се отказа от участие в изборите. „Няма да участвам в тези избори“, съобщи тя на пресконференция в парламента.

По данни на последните допитвания Кидава-Блонска за един месец е загубила значителна част от подкрепата си, въпреки че в началото на кампанията беше смятана за главен конкурент на действащия държавен глава Анджей Дуда, който се явява за втори мандат.

Очаква се по-късно днес „Гражданска платформа“ да обяви друг свой кандидат за президент. Според медии това може да е кметът на Варшава Рафал Тшасковски или бившият външен министър Радослав Шикорски.

Беше предвидено президентските избори в Полша да се произведат на 10 май, но те не можаха да бъдат организирани навреме заради пандемията от новия коронавирус и политически противоречия. Сега председателката на парламента Елжбета Витек има срок от 14 дни да насрочи нова дата за изборите. Очаква се тя да е през юни или юли. /БТАКоментар на новината чрез Facebook