Водещият епидемиолог на САЩ опроверга Тръмп, че COVID-19 е създаден от човека

Водещият епидемиолог на САЩ опроверга Тръмп, че COVID-19 е създаден от човека

© Reuters

Водещият американски експерт по заразни болести д-р Антъни Фаучи опроверга твърденията на държавния секретар Майк Помпейо и на президента Доналд Тръмп, че коронавирусът е създаден в китайска лаборатория.

В интервю за „Нешънъл джиографик“ Фаучи казва: „Ако погледнете еволюцията на вируса у прилепите и съществуващото сега, научните доказателства много, много силно сочат към това, че не би могъл да е създаден изкуствено или да е нарочно манипулиран. Цялата еволюция с времето ни води към заключението, че този вирус е еволюирал в природата и се е прехвърлил от вид на вид“.

Фаучи не вярва и в теорията, че хората са открили коронавируса в природата, изследвали са го в лаборатория и са го изпуснали случайно.

Тези твърдения бяха опровергани и от националното разузнаване в САЩ, което не открива следи в подкрепа на тезата, че коронавирусът SARS-CoV-2 е създаден в китайска лаборатория или генетично модифициран. Тръмп обаче настоява на тази теория. Тръмп дори обяви, че разполага с доказателства в подкрепа на теорията, че вирусът, известен като COVID-19 (заболяването, което причинява), е създаден в Уханския институт за вирусология. Попитан какви са доказателствата обаче, той обясни: „Не мога да ви кажа. Не ми е разрешено да ви го казвам.“

Президентът все по-недвусмислено напада Китай за пандемията с над 3.2 млн. заразени до момента, от които над една трета в САЩ. В интервю за „Ройтерс“ тази седмица той заяви, че Пекин е трябвало да предупреди света за вируса по-рано, но и че азиатският гигант работи за загубата му на президентските избори през ноември и „ще направи всичко възможно“.Коментар на новината чрез Facebook