Великобритания увеличава финансирането за подготовка на Брекзит без сделка

Саджид Джавид

© Reuters

Саджид Джавид

Новият британски финансов министър Саджид Джавид планира да обяви, че ще отпусне около 1 милиард паунда за финансиране на подготовката за Брекзит без споразумение, предаде „Ройтерс“, цитирайки в. „Сънди телеграф“.

Джавид заяви, че ще промени подхода на финансовото министерство към Брекзит, започвайки с обявяването на значително допълнително финансиране, за да се гарантира, че Лондон ще бъде готов да напусне ЕС на 31 октомври, независимо дали ще има сключена сделка. Допълнителното финансиране ще включва средства за голяма информационна кампания за хората и бизнеса, откриването на 500 нови работни места в британската Гранична полиция и нова инфраструктура около пристанищата.

Поддръжници на излизането на Великобритания от ЕС обвиняваха предшественика на Джавид Филип Хамънд, че не предоставя достатъчно средства за подготовката за Брекзит без споразумение, припомня „Ройтерс“.

Премиерът Борис Джонсън каза, че иска да преработи сделката за Брекзит, която Тереза Мей постигна с ЕС, освен това заяви, че е готов да изведе Великобритания от блока без сделка на 31 октомври, ако се наложи.

В събота Джонсън посочи, че Брекзит представлява „огромна икономическа възможност“, предаде „Франс прес“. „Напускането на ЕС е огромна икономическа възможност да направим неща, каквито не са ни били позволени в продължение на десетилетия“, каза той в реч в северозападния град Манчестър.

Джонсън отиде там, за да обещае нови инвестиции в регионите, гласували за напускане на ЕС на референдума през 2016 година. Той увери, че ще преговаря по-активно за търговски споразумения и ще създаде безмитни зони, за да стимулира икономиката.

По думите му излизането от ЕС „не означава само, че Уестминстър ще си върне суверенитета от ЕС“, но означава също така, че отделните населени места в Обединеното кралство ще получат „повече автономия“.

Запитан за преговорите за Брекзит, Джонсън каза, че е готов да поеме ангажимент пред партньорите от ЕС, но само ако предпазната клауза за ирландската граница бъде премахната от споразумението, сключено от предшественичката му Тереза Мей.

Пред в. „Сънди таймс“ Майкъл Гоув, който отговаря за подготовката за евентуален Брекзит без сделка, заяви, че британското правителство не очаква ЕС да сключи ново споразумение. „Ще напуснем ЕС на 31 октомври. Никакви „ако“-та, никакви „но“-та. Без повече отлагане. Брекзит се случва“, пише Гоув във в. „Сънди таймс“.

Междувременно опозиционната Лейбъристка партия се закани да направи всичко по силите си да предотврати излизане от Европейския съюз без сделка, предаде „Ройтерс“.

„Ще направим всичко, за да предотвратим излизане без сделка и всичко, за да попречим на това правителство“, заяви лидерът на партията Джереми Корбин пред телевизия „Скай нюз“. На въпрос за изгледите за свикване на вот на недоверие срещу правителството, Корбин отвърна, че ще проучи ситуацията, когато парламентът възобнови работа през септември след лятната си ваканция. /БТАКоментар на новината чрез Facebook