Васил Божков е имал служебен паспорт, издаден на неясно какво основание

Васил Божков е имал служебен паспорт, издаден на неясно какво основание

© Цветелина Белутова, Капитал

В петък в края на работния ден външно министерство разпространи съобщение, че Божков е имал служебен паспорт от 2011г. – какво още обясниха от ведомството и от спортното министерство – четете тук.

Бизнесменът Васил Божков и съдружникът му Георги Попов са имали служебни паспорти, които по принцип се издават на високопоставени държавни служители или на лица с конкретни външнополитически задачи. Това съобщи сайтът „Биволъ“, като се позовава на отговори от Министерството на външните работи.

Според „Биволъ“ двамата са пътували с тези паспорти, когато напуснаха страната в края на януари. Божков и Попов са в Обединените арабски емирства (ОАЕ), а прокуратурата изпрати искане за екстрадирането им заради воденото в България разследване срещу тях като част от организирана престъпна група. Статутът им там е неясен, а външно министерство отказва всякакъв коментар за задържането на двамата.

До редакционното приключване на текста от МВнР не отговориха на въпросите на „Дневник“ за служебните паспорти. Пред вестник „Сега“ от ведомството са съобщили, че Божков и Попов не са използвали тези документи при последното напускане на страната, но без да уточняват с какви паспорти и дали са притежавали изобщо служебни такива.

„Биволъ“ обаче цитира номерата на документите и отговор на външно министерство, според който те са били издадени на 26 август 2019 г. „във връзка с изтичането на срока на предишни служебни паспорти“ и са анулирани на 17 февруари 2020 г., когато са изпратени документите за екстрадиране („Биволъ“ отбелязва, че това е и денят, в който са отправили първо официално запитване по темата).

Сайтът показва снимка от паспорт на Васил Божков, за чиято автентичност и източник не пише нищо, но се вижда, че той изтича на 19 февруари 2020 година. Ако това е бил последният му редовен задграничен паспорт – той не би следвало да може да напусне страната с него, защото ОАЕ изисква документ, който важи поне още 6 месеца от датата на влизане в страната.

Служебни паспорти се издават по Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти – на такива имат право например държавни служители без дипломатически ранг; членове на органи, назначавани от президента или избирани от Народното събрание; някои високопоставени служители на съдилища, БНБ, БАН; кметовете на общини и други. Основанията, които евентуално биха могли да се приложат към Божков и Попов, са „членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации“ и „лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи – по преценка на министъра на външните работи“.

„Биволъ“ отбелязва, че двамата не са членове на нито една браншова организация, сдружение или федерация от национален мащаб според справка в справочната система „Дакси“. Имената им фигурират само в управителния съвет на Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС), но това сдружение не е регистрирано като национална спортна организация по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта.

Остава възможността на Божков и Попов да са възлагани конкретни външнополитически задачи по преценка на предишните и на сегашния министър на външните работи, отбелязва „Биволъ“. Няма информация кота за пръв път са им издадени служебни паспорти.

Според наредбата с такъв документ обаче може да се пътува само когато се изпълняват служебни задачи.

Въпросите, на които „Дневник“ очаква официално отговори от Външно, са: имали ли са Васил Божков и Георги Попов служебни паспорти; кога са издадени и на кое основание от Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти; анулирани ли са и кога; кое упълномощено от министъра длъжностно лице е подписало разрешението и вярна ли е информацията на „Биволъ“, че става въпрос за зам.-министър Георг Георгиев; както и какви служебни функции са изпълнявали двамата с въпросните документи.

В момента на Божков са повдигнати общо 11 обвинения, а отделно тече и разследване за изнасилвания, убийства и принуда, по които още се събират доказателства. Божков ще отговаря за това, че е ръководил организирана престъпна група за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и други престъпления. Според държавното обвинение и мажоритарният собственик на „Левски“ Георги Попов е участвал в групата.

Все още няма официална информация за статута на Васил Божков и Георги Попов – дали те са задържани, къде точно се намират и ще бъдат ли екстрадирани в България.

В средата на февруари български медии съобщиха, че Божков, който по информация на българската страна е в ареста в ОАЕ от края на януари, е бил пуснат. Външното министерство поясни, че няма такава информация и е поискало от местните власти да я потвърдят или отрекат. Междувременно прокуратурата подготви над 200 страници искане за екстрадиция, което бе изпратени първо до Министерството на правосъдието, а след това по дипломатически път и в ОАЕ.

„Биволъ“ припомня, че според архивите на комисията по досиетата Георги Попов е бил агент на Първо главно управление на ДС, т.е. на външното разузнаване, по времето на комунистическия режим. Псевдонимът му е Китин и е бил вербуван като нещатен сътрудник на Управление „Научно-техническо разузнаване“ (заповед №5 от 20 март 1989 г.).

Какъв е режимът за екстрадиция от Обединените арабски емирства четете тук.
Кой е Васил Божков и как оцеля досега четете тук.
Какви са обвиненията срещу него четете тук.Коментар на новината чрез Facebook