България продължава да получава маски от Китай

България продължава да получава маски от Китай

© Reuters

„Китайската народна армия е изпратила средства за епидемична защита на 6 държави в борбата им срещу COVID-19. В отговор на запитвани от въоръжените сили на Беларус, Сърбия, Унгария, България, Северна Македония и Тринидат и Тобаго са изпратени материали, включително хирургични маски и защитни облекла.“

Съобщението е на китайското партийно издание People’s Daily с обяснение, че това е одобрено от Централната военна комисия. Това е правителствена структура с председател президента Си Цзинпин, която практически ръководи армията на Китай. Подобна по име и идентична по структура има и в компарията и тя също се ръководи от президента.

От пресцентъра на министерството на отбраната в София потвърдиха за „Дневник“ информацията, за която били разбрали от медиите. Но уточниха, че ще могат да дадат повече подробности за дарението, когато то пристигне. Все още не е известно какво точно ще съдържа то и как ще бъде разпределено, както и кога точно ще пристигне.

People’s Daily посочва, че пратките са потеглили със самолети, влаове и кораби.

В началото на април правителството сключи без преговори сделка с Китайската фармацевтична компания за покупка на защитни средства и медикаменти, за да се избегне липсата им в България в първите дни на пандемията. Част от тях пристигнаха с амрикански товарен самолет, а другата – полет на „България еър“.

Досега не е съобщавано правителството или министерството на отбраната да е отправяло молба към Китай за покупка или дарение на нови количества маски и костюми.Коментар на новината чрез Facebook