Брюксел препоръча страните от Шенген да отворят границите помежду си на 15 юни

Еврокомисар Илва Йохансон

© Associated Press

Еврокомисар Илва Йохансон

Вътрешните граници между държави от шенгенското пространство в Европейския съюз да се отворят до 15 юни. Това препоръчва Брюксел в публикувано днес съобщение.

Европейската комисия представи днес допълнителни препоръки за отварянето на европейските граници от следващата седмица. Границите в ЕС бяха затворени в средата на март като мярка срещу пандемията от COVID-19.

Темата предстои да се обсъжда на среща на външните министри другата седмица – на 15 юни – в момент, когато някои държави предпочитат само частично да отварят границите си до нормализиране на ситуацията с коронавируса.

ЕК препоръчва вътрешните граници в ЕС да бъдат отворени до 15 юни, а външните европейски граници да останат затворени за пътувания по несъществени поводи до края на месеца. Според комисията засега не е възможно преминаването на външните граници да се възстанови напълно заради различната епидемична обстановка по света. Комисията предлага да се създаде общ списък на „сигурните“ чужди държави, основан на ясни показатели и на данни от Световната здравна организация. Според ЕК „сигурни“ следва да бъдат онези държави по света, където епидемичната обстановка е сходна с положението в ЕС.

Предлага се списъкът да бъде постоянно допълван и от него да отпадат „сигурни“ държави, където епидемичната обстановка се е влошила. Комисията предлага дори на граждани от „сигурни“ държави да бъде отказван достъп до ЕС, когато се прецени, че създават заплаха за общественото здраве.

Според ЕК е необходимо занапред пътуванията на международни студенти да бъдат възприемани като основателен повод за допускане през границите на ЕС. ЕК настоява за съгласуваност на решенията на страните от ЕС за възстановяване на консулската им дейност по света. Комисията предлага от 1 юли да отпаднат ограниченията за пътуване до ЕС на граждани на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

„Международното пътуване е основно за туризма и бизнеса и за събиране отново на семейство и приятели. Макар всички да трябва да останем бдителни, дойде време да започнем конкретна подготовка за премахване на ограниченията със страни, където здравната ситуация е сходна с тази в ЕС“, каза комисар Илва Йохансон, докато представяше препоръките.Коментар на новината чрез Facebook