Брюксел очаква държавите да кажат до октомври какво искат от фонда за възстановяване

Брюксел очаква държавите да кажат до октомври какво искат от фонда за възстановяване

© Reuters

Европейската комисия съобщи, че очаква до октомври държавите от ЕС да подадат първите национални планове за икономическо възстановяване от последиците от пандемията от COVID-19.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис поясни днес на пресконференция, че се предвижда всяка следваща година до април държавите да подават годишните си програми за използване на европейския бюджет и в частност на сумите от общия фонд за възстановяване, представен вчера. До октомври всяка година ще бъдат подавани националните проектобюджети, добави той.

По неговите думи фондът за възстановяване ще бъде достъпен за всяка от държавите в ЕС, но отпусканите суми ще бъдат определяни според степента, в която отделните национални икономики са пострадали от пандемията. В плановете, подавани до комисията, държавите ще трябва да уточняват как намеренията им преследват целите на ЕС за постепенното отпадане на употребата на изкопаеми горива в икономиката и за допълнителна цифровизация.

Държавите сами ще поставят целите и сроковете за изпълнение по проектите, подкрепени от фонда. Отпускането на средствата ще става на части, след успешното изпълнение на междинните цели. Домбровскис уточни, че ЕК предлага отпускането на сумите да бъде обвързано със състоянието на върховенството на закона във всяка от страните в ЕС. Той съобщи, че за начало ЕК предвижда налагането на данък върху пластмасовите изделия като стъпка от въвеждането на нови данъци за осигуряване на „собствени“ приходи за европейския бюджет.

Комисията засега не изяснява напълно как 750-те милиарда евро от заема за фонда за възстановяване ще бъдат разпределени между държавите. Предложението на ЕК съдържа таблица за частичното разпределение на средствата, според която България следва да има достъп до 15 милиарда евро, като участва в обратното изплащане на 3.3 млрд. евро. От общата сума се очаква нашата страна да има достъп до 2.69 млрд. евро за „позеленяване“ на икономиката.

Предложението на ЕК за създаване на спасителния икономически фонд е първоначално и подлежи на промени. Очаква се обсъждането в Европейския съвет да започне през юни, след като вчера плановете на комисията бяха представени в Европейския парламент и получиха нееднозначна оценка. /БТАКоментар на новината чрез Facebook