Борисов удря, крие се и изчаква

Борисов удря, крие се и изчаква - как Периодико представи Батман на Балканите

© audiovisual.ec.europa.eu

Публикацията на барселонския вестник „Периодико“ за разследването на испанската полиция дали премиерът Бойко Борисов е свързан с пране на пари е цял пакет от текстове. Два от тях, озаглавени „Борисов – Батман на Балканите“ и „Борисов, големият ласкател“, проследяват издигането на Борисов в политиката, като се разглежда и политическото му поведение.

„Премиерът има изключително пъстро CV – каратека, пожарникар, телохранител и футболист от втора дивизия на 50 г.“, пише Виктор Варгас Ямас в единия текст.

„Удряне, криене и изчакване, докато открие слабостта на противника. Сякаш става въпрос за двубой, умелият стил на този ръководител, роден преди 60 години в семейство от средната класа в комунистическа България, му послужи да развие една от най-дългите кариери на първата политическа линия в Европа.“

„Днес България е страна, която е по-малко свободна и демократична, отколкото преди десет години“, пише Рут Фереро-Турион в материала „Борисов, големият ласкател“.

В двата текста се изтъква способността на Борисов да се опитва да се хареса на всички. Изброяват се и проблемите на България, свързани с ниския стандарт на живот, корупцията, в сферата с медиите.

Страната е нетолерантна и едва 45% от населението смята, че демокрацията е най-добрата форма на управление, като най-вероятната причина за това е и участието на крайнодесни националисти в правителството, пише още Фереро-Турион. „България се радва на икономическа и фискална стабилност и бюджетен излишък, но това може да не продължи дълго. Намалява правната защита на бизнеса и това също намалява чуждестранните инвестиции – до 10 пъти спрямо 2007 г., когато страната влезе в ЕС. Медиите, които не са свързани с управляващите, не само са отрязани от европейски помощи, но и няколко журналисти бяха заплашвани.“

Борисов е описан още като популист, който опитва с акцентиране върху строителството на инфраструктурни обекти да прикрие колко куха е управленската му програма и как не предприема наложителни реформи, макар че с кратки прекъсвания е във властта от 2009 г.

При отсъствие на по-сложни умения той гради репутация на екшън герой, а прагматизмът и слабостта му към облекла в черно му носи прякора Батман, разказва още изданието за кариерата на Борисов към върховете. „Това му спечели и симпатиите и лоялността на множество избиратели, които се идентифицираха с него и със скромния му произход. (…) Но той е и открито проевропейски настроен, а това го разграничава от Вишеградската група и му носи баланс в отношенията с Брюксел, който периодично му дърпа ушите.“Коментар на новината чрез Facebook