Битката за наследството на Меркел се ожесточава

Ангела Меркел

© Reuters

Ангела Меркел

Германският здравен министър Йенс Шпан заяви, че няма да участва в надпреварата за лидерския пост в Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел, но ще подкрепи Армин Лашет за позицията, предаде „Ройтерс“.

Лашет е премиер на Северен Рейн-Вестфалия – най-многолюдната германска провинция. Той потвърди, че ще се кандидатира за лидер на партията.

„ХДС е по-голям от всеки един от нас, става въпрос за бъдещето на нашата страна и на ХДС“, заяви Шпан, като добави, че е време да се загърбят различията от миналото и да се градят мостове към бъдещето.

Йенс Шпан

© Reuters

Йенс Шпан

Християндемократите на Меркел ще се съберат на специален конгрес на 25 април, за да изберат нов лидер.

По-рано този месец сегашният ръководител Анегрет Крамп-Каренбауер изненадващо обяви, че се отказва от амбициите си да наследи своя ментор Меркел.

Останалите кандидати за поста са Фридрих Мерц, бившият ръководител на парламентарната група на ХДС, представител на дясното крило в партията и дългогодишен съперник на канцлера, и депутатът Норберт Рьотген.

Мерц, адвокатът по корпоративно право, който е минал през американския инвестиционен фонд „Блекрок“, подкрепя рязък завой надясно. В края на 2018 г. той бе победен с минимална преднина от Крамп-Каренбауер за лидерския пост в партията.

Армин Лашет

© Reuters

Армин Лашет

Лашет е центрист и трябва да убеди консервативната база, но изглежда в по-добра позиция от Мерц за установяване на връзки с преживяващите възход Зелени, което би било невиждана досега коалиция на федерално ниво.

Лашет като цяло е смятан за кандидат на приемствеността, но обединявайки се с Шпан, остър критик на политиката на Меркел на отворените врати за мигранти през 2015 г., той може да привлече представители на консервативното крило на партията.

Шпан днес подчерта, че неговата подкрепа за Лашет не е насочена срещу канцлера, и добави, че е работил добре с Меркел като член на кабинета.

Крамп-Каренбауер посочи, че ръководството на ХДС очаква победителят в надпреварата да работи с Меркел.

Много хора в Берлин смятат, че Меркел трябва да се оттегли, за да не бъде новият председател на ХДС постоянно в нейната сянка и да не последва съдбата на отиващия си лидер на партията Анегрет Крамп-Каренбауер.

В основата на проблема е експериментът на Меркел от 2018 г. Тогава, изправена пред засилващо се недоволство в партията, тя се отказа от лидерството, но остана канцлер. Самата Меркел винаги е настоявала, че двете позиции трябва да се заемат от един и същ човек.

Попитан за работата с Меркел и управляващата коалиция, която включва и лявоцентристката Германска социалдемократическа партия, Лашет каза, че правителството е било избрано до края на мандата през есента на 2021 г. и сега няма да има промени в кабинета.

„Фокусираме се за времето след 2021 г. що се отнася до нови идеи“, посочи още Лашет, като добави, че решението кой ще се кандидатира за канцлер на консервативния блок зависи и от сестринската партия на ХДС – баварския Християнсоциален съюз. ХСС може да реши, че предпочита своя лидер Маркус Зьодер.

Потвърждавайки кандидатурата си днес, Фридрих Мерц каза, че ако победи, очаква да постигне разбирателство с Меркел. „Канцлерът е избрана до края на законодателния период“, посочи Мерц по време на пресконференция. „В случай, че бъда избран (за председател) и двамата ще носим политическа отговорност към държавата, която ще е по-голяма от нас като индивиди, и очаквам да намерим разумен начин да постигнем разбирателство“, допълни Мерц.Коментар на новината чрез Facebook