"Бела чао" прозвуча от минарета в Измир вместо призив за молитва

Снимката е архивна

© Associated Press

Снимката е архивна

Властите в Измир търсят отговорните за хакерска атака, при която с манипулация в аудиосистемите на минаретата на няколко джамии в града е пусната известната италианска партизанска песен „Бела чао“, пише „Хюриет дейли нюз“.

Освен тази песен са звучали и други с революционно съдържание в двата дни на инцидента тази седмица, разказва „Болкан инсайт“.

Има задържани, за които се предполага, че са свързани с инцидента, например бившият опозиционен депутат от града Бану Йоздемир от Републиканската народна партия (РНП), втората сила в турския парламент, която обаче е най-влиятелната в Измир.

В хода на разследването според Анадолската агенция е задържана и жена, „оскърбила религиозни чувства“.

Турската дирекция за религиозни въпроси Дианет реагира остро, като нарече извършителите „злонамерени“ и ги обвини в „обида за нашите свещени ценности в свещения месец Рамазан“.

Гневно реагира и управляващата Партия на справедливостта и развитието, а турски медии свързаха със случая марксистка хакерска група.

Временно мюсюлманските призиви за молитви, известни и в България с турското си име езан, са прекратени заради атаките.

От март в турските джамии се рецитира сура от Корана за укрепване на религиозността по време на пандемията, по решение на Дианет.Коментар на новината чрез Facebook