Американците са похарчили рекордните 7.4 млрд. долара онлайн на черния петък

Американците са похарчили рекордните 7.4 млрд. долара онлайн на черния петък

© Надежда Чипева, Капитал

Американците са похарчили рекордните 7.4 млрд. долара онлайн по време на т.нар. черен петък, отчита компанията за пазарни анализи „Адоби аналитикс“. Това е исторически рекорд за покупките, направени в САЩ на този ден през интернет платформи, съобщи БТА, цитирайки ДПА.

Петъкът след Деня на благодарността традиционно дава началото на периода на празничните покупки и е белязан от големи намаления в търговската мрежа. Той е следван през последните години от бум на продажбите през интернет в понеделника след празничния уикенд – т.нар. киберпонеделник.

Обемът на онлайн търговията в петъчния ден – 29 ноември, е с едва 500 млн. долара под разходите за пазаруване в мрежата на киберпонеделника миналата година. Интернет продажбите на черния петък са скочили с 20 на сто спрямо 2018 г. За изготвяне на статистиката „Адоби“ отчита транзакциите, направени в 80 от стоте водещи онлайн магазина в САЩ.

Сред най-купуваните стоки са били миникуклите ЛОЛ изненада (LOL Surprise), тематични артикули с героите от филма „Замръзналото кралство 2“, играта ФИФА 20 (FIFA 20) и игровите конзоли „Нинтендо“ (Nintendo).

Анализаторите прогнозират, че рекордът ще бъде надминат утре, на киберпонеделника, когато потребителите ще похарчат 9.4 млрд. долара. Националната федерация на търговците на дребно в САЩ очаква 69 милиона потребители да се възползват от разпродажбите в интернет утре.

Тълпите, които традиционно изпълват търговските центрове на черния петък, намаляват, тъй като все повече хора предпочитат да издирват изгодни покупки през смартфоните или компютрите си. Продажбите във физическите магазини в петък са намалели с 6.2%, сочат първоначални данни на „ШопърТрак“.

Онлайн продажбите в Деня на благодарността са достигнали рекордните 4.4 млрд. долара, което е повишение с 20 на сто спрямо миналата година. Близо половината от тези покупки са направени през мобилни устройства.Коментар на новината чрез Facebook