Австрия ограничи събирането на над 5 души, Тирол

От австрийците от днес „се иска да се самоизолират“ и да не излизат, ако не е наложително, а това означава „да осъществяват социален контакт единствено с хората, с които живеят“. От днес по улиците на града – включително на детските площадки – ще има полиция, за да контролира придвижването.

Това се казва в съобщение, разпространено от кабинета на Курц и цитирано от австрийските медии и „Ройтерс“. Мерките са радикални, но не и безпрецедентни – повечето държави, с изключение на Великобритания, вече са ограничили масовите събирания.

Въвежда се фактическата забрана да се излиза в провинция Тирол, която е на границата с германската Бавария и с Швейцария, пише „Ди пресе“. По улиците вече има полиция, а регионалните власти предупреждават, че никой не бива да напуска дома си, ако не е спешно – пазаруване, посещения в аптеките и при лекар, теглене на пари от банкомат и разходки на кучета.

В цяла Австрия няма да се разрешават събиранията на повече от петима души, освен ако не става дума за дейност, насочена срещу разпространението на коронавируса COVID-19. Затворени са и ресторантите, които според предишното решение можеха да работят до 15 ч. австрийско (16 ч. българско) време.

Мярката изисква жителите да изизат от домовете си само ако имат неотложна работа, ако купуват храни или помагат на други. За австрийската държавна агенция AРА Курц каза, че хората, които искат спешно да излязат, „могат да го направят, но единствено сами или с хора, живеещи в същия апартамент“.

Освен това Виена добавя към списъка на държави, от които няма да може никой да влиза, Великобритания, Холандия, Русия и Украйна. Хората, които пътуват от тези държави към Анстрия, могат да влязат само ако са били под домашна карантина две седмици или имат документ, който да показва здравословното им състояние към момента.

По-рано Австрия вече въведе проверки по границата с Швейцария и Лихтенщайн и забрани редица полети от и до Швейцария, Франция и Германия. Виена потвърди първия смъртен случай в четвъртък, след като заразата достигна страната от Италия. Границата между Италия и Австрия е затворена от сряда освен за превози на стоки и за хора, които минават транзитно през Австрия, без да спират.

Междувременно страната задели и пакет от 4 млрд. евро за справяне с икономическите последици от пандемията.Коментар на новината чрез Facebook