Числата зад шестата "Златна топка" на Лионел Меси

Числата зад шестата Златна топка на Лионел Меси

© Reuters

В понеделник вечер Лионел Меси стъпи за пореден път на върха в световния футбол, след като получи шестата си „Златна топка“. Аржентинската звезда на „Барселона“ стана победител в анкетата на „Франс футбол“ в оспорваната конкуренция на Върджил ван Дайк, когото изпревари с едва седем точки.

Както и в предходните години, и този път изборът предизвика широко обсъждане. Преди да спечели „Златната топка“, Меси беше избран за №1 и от ФИФА, като получи наградата The Best. Съперникът му Ван Дайк беше най-добър в класацията на УЕФА, като помогна на „Ливърпул“ да спечели Шампионската лига.

„Щастлив съм, че съм човекът с най-много златни топки. Когато Кристиано ме изравни, взимайки петата си, се почувствах нервен. Трябва да призная, че ме нарани, защото не бях сам на върха. Напълно разбирам, когато Кристиано Роналдо печелеше, защото направи страхотни сезони със спечелените титли в Шампионската лига. Това бе заслужено и повече от направеното от мен“, каза аржентинецът след церемонията.

Той също повдигна въпроса за критериите, според които се избира най-добрият.

„От вас очаквам отговор кой трябва да спечели „Златната топка“ – най-добрият или футболистът с най-добър сезон.“

Защитникът на „Ливърпул“ Върджил ван Дайк е избран за №1 от българските представители, гласували за „Златната топка“. За България своя комбиниран вот са дали Румен Пайташев и Михаил Савов. На първо място те са поставили Ван Дайк, на второ – Кристиано Роналдо, а след тях Меси, Килиан Мбапе и Рияд Марез.

Общо в класацията Ван Дайк има повече първи места от Меси. Общо 69 журналисти са го поставили на първо място, а 61 са избрали аржентинеца. Меси печели благодарение на повече присъствие в челната тройка.

Разликата между двамата от седем точки е една от най-малките в историята, като само в осем други случая разликата между първия и втория е по-малка. Второто място на Ван Дайк е и най-добрият резултат за защитник от 13 години насам, когато Фабио Канаваро спечели отличието.Коментар на новината чрез Facebook