"ЦСКА-София": С крадени пари се създават политически проекти и зависимости във футбола

ЦСКА-София: С крадени пари се създават политически проекти и зависимости във футбола

© LAP.BG

Ръководеният от Гриша Ганчев и Юлиян Инджов „ЦСКА-София“ обяви, че с откраднати от държавния бюджет пари се създават политически проекти и зависимости във футбола. Направи го чрез позиция в сайта на клуба, свързана с предложението на Валери Симеонов за промени в закона за хазарта.

Червените станаха поредният спортен клуб, който се заяви срещу идеите на Симеонов. За два дни голяма част от клубовете в българския спорт, както и федерацията по баскетбол, почти в един глас обявиха, че ако промените бъдат приети, това ще се отрази тежко на българския спорт. От шампиона „Лудогорец“ дори заявиха, че промените в закона ще поставят „под угроза съществуването на много клубове в България“.

„С навлизането на невиждана икономическа криза след пандемията запазването на работни места, плащането на такси и данъци към бюджета и подпомагането на спорта са от изключително важно значение“, се казва в обръщението на червените, които са спонсорирани от букмейкъра „Уинбет“. От клуба заявяват, че са „много доволни от сътрудничеството“ си с компанията.

От „Българска армия“ насочиха проблема и в друга посока, макар и без да споменават имена. „Наясно сме, че в този бизнес има и „гнила ябълка“ с актове за 330 милиона лева – откраднати пари от българския бюджет, в това число и от коректните данъкоплатци. Това не значи обаче, че трябва да се ограничи цялата индустрия с този закон“, пише в текста.

Акт за тази сума беше наложен на „Еврофутбол“ – компания на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, в чието ръководство до миналото лято беше един от съсобствениците на букмейкъра „Ефбет“ Боян Найденов.

„Оттук изниква и странният въпрос: защо акционерите на тази „гнила ябълка“ продължават да ни облъчват и поучават всеки ден от най-големите български електронни и печатни медии? И кога българските институции ще положат усилия да се възстановят тези липсващи пари? Защото, както се вижда, с тези огромни финансови средства се организират политически проекти, незаконно се присвоява името и емблемата на друг клуб, та дори с тези ресурси се спонсорира и създават зависимости в цял футболен шампионат.“

В тази част от клуба насочват вниманието към собствениците на „Ефбет“ Цветомир и Боян Найденови. Цветомир Найденов се заявява само като спонсор и един от около 200 съсобственици на сдружението, стоящо в основата на „ЦСКА 1948“. Индикациите са, че всъщност Найденов участва пряко в управлението на клуба. Успоредно с това „Ефбет“ е спонсор на много от отборите в Първа и Втора лига, (включително „Лудогорец“ и „Локомотив“ – Пловдив), а миналото лято даде и името си на първенството.

„В заключение отговаряме на хилядите писма и запитвания, получени в клуба от нашите привърженици, че ръководството на ЦСКА по законен начин, през българския съд и с уведомяване на прокуратурата, е потърсило правата си за нерегламентираното използване на името и емблемата на клуба“, добавят от „Българска армия“.Коментар на новината чрез Facebook