"ЦСКА на феновете": Привърженици обсъждали бъдещето с Цветомир Найденов

ЦСКА на феновете: Привърженици обсъждали бъдещето с Цветомир Найденов

© LAP.bg

Привърженици на ЦСКА от няколко фенски организации са имали среща със собственика на букмейкъра „Ефбет“ Цветомир Найденов, съобщи „Гонг“. Новината беше потвърдена от двама от присъствалите пред „Дневник“.

Задачата е била да се опипа почвата за евентуалното привличане на бизнесмена към клуба. Крайната цел на запалянковците е да се предаде посланието, че следващия сезон в Първа лига не бива да има два отбора с името „ЦСКА“.

Цветомир Найденов е сред основателите на „ЦСКА 1948“, който се изкачи до Първа лига. Чрез „Ефбет“ той осигурява основна част от приходите на клуба. По неофициална информация Найденов заявил на срещата, че във Втора лига е осигурил 4 млн. лева за „ЦСКА 1948“, което било около 80% от бюджета на клуба.

На срещата, на която бил и брат му Боян Найденов, била обсъдена възможността Найденов да влезе като спонсор или като акционер в „ЦСКА-София“ и да загърби „ЦСКА 1948“. Очаква се отговорът на собственика на „Ефбет“, който публично е заявявал, че е привърженик на ЦСКА.

„Аз съм за единен ЦСКА, собственост на феновете на ЦСКА. Кратко и ясно. Само ЦСКА“, написа единствено Найденов във „Фейсбук“.

Цветомир Найденов, собственик на Ефбет

© Юлия Лазарова

Цветомир Найденов, собственик на „Ефбет“

В разговора била включена идеята ЦСКА да се отвори към феновете, като се мисли в посока малка част от акциите (например около 10%) да бъдат предоставени на привържениците, за да могат те да имат свое представителство в ръководството, разказа един от присъствалите. В очите на привържениците стои намерението собственикът клуба от „Българска армия“ Гриша Ганчев да остане силната фигура и занапред.

Срещата идва след няколко изявления на изпълнителния директор на „ЦСКА 1948“ Добрин Гьонов, който заговори за обединение. Той не беше открит от „Дневник“ за коментар по темата. Привържениците на клуба от „Българска армия“ настояват, че обединение не може да има и да се обсъжда.

Наскоро главният мениджър на клуба от „Българска армия“ Стойчо Стоилов заяви, че са предприети юридически стъпки срещу „ЦСКА 1948“. От своя страна, новакът в Първа лига започна селекцията си и привлече двама нови футболисти. При обявяването на първия трансфер на 24 май Найденов написа във „Фейсбук“: „Само с българи ще превземем света“.

От 2016 г. се породи напрежение между двата клуба, съдържащи „ЦСКА“ в името си. Те бяха в спор за наследството на фалиралото ПФК ЦСКА АД. Ганчев и партньорът му Юлиян Инджов платиха 8 млн. лева за активите и емблемата.

Преди два месеца „Ефбет“ изпрати предложение до „Левски“ да му бъде генерален спонсор срещу 8.5 млн. лева с ДДС годишно, но при смяна на собствеността. Знае се, че през декември миналата година Цветомир Найденов подаде сигнали в прокуратурата срещу дългогодишния си бизнеспартньор в хазартния сектор Васил Божков, който все още стои зад собствеността на „Левски“.

През лятото на 2016 г. след фалита на „ПФК ЦСКА“ АД Гриша Ганчев създаде „ЦСКА-София“ след юридически стъпки с участието на „Литекс“ и „Чавдар“ (Етрополе), след което клубът получи право да се състезава в новосформираната Първа лига. Успоредно с това „ЦСКА 1948“ започна от най-ниските нива и от втория опит успява да преодолее Втора лига.

Противопоставянето между двата клуба включи множество съревнования за спечелване на привържениците, активите на „ПФК ЦСКА“ и правото за ползване на стадион „Българска армия“. „ЦСКА-София“ спечели търга за активите и след като бяха платени 8 млн. лева (5 милиона от които отидоха в НАП), ФИФА обяви дружеството за спортен наследник на „ПФК ЦСКА“ (въпреки че юридическият екип на клуба е твърдял в дела пред ФИФА, че е „Литекс“).

„Ние не гоним вестникарски битки кой нов клуб е ЦСКА. Напротив“, заяви изпълнителният директор на „ЦСКА 1948“ Добрин Гьонов пред „Дневник“ през октомври 2019 г.Коментар на новината чрез Facebook