Футболното първенство се завръща в променена действителност

Футболното първенство се завръща в променена действителност

© LAP.BG

Точно 84 дни след обявяването на извънредното положение в България заради коронавируса футболното първенство се завръща. Отборите влизат в променената действителност в търсене на целите си.

Сезонът се подновява с два мача от Първа лига – в 18.45 ч. „Локомотив“ (Пловдив) приема „Етър“, а в 21.00 часа е двубоят между „Левски“ и „Лудогорец“.

Въпреки че едва седмица след обявяване на извънредното положение няколко клуба призоваха за приключване на сезона, ръководството на БФС предпочете да изчака и впоследствие се насочи към варианта с довършване. Направени са и няколко промени, ключовата от които е, че ще бъдат изиграни двата оставащи кръга от редовния сезон, но след това плейофите ще бъдат съкратени наполовина и ще са само в пет кръга.

Промяна настъпи и в очакванията, че мачовете ще са без публика. Във вторник министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разреши стадионите да се пълнят до 30% от капацитета си. Клубовете ще трябва да следват строги мерки при допускането и настаняването на запалянковците, като феновете трябва да стоят през две седалки.

Шампионът „Лудогорец“ е убедително начело и върви към спечелване на девета титла. Отборът от Разград има девет точки преднина, като е и с мач по-малко спрямо имащите равни точки „Локомотив“, „Левски“ и ЦСКА.

В последния момент беше позволено на стадионите да има публика, което не беше в плановете на БФС

© LAP.BG

В последния момент беше позволено на стадионите да има публика, което не беше в плановете на БФС

Голямата въпросителна около организацията е свързана с решението на БФС за намаляване на плейофите наполовина. Тя беше обяснена с това, че „липсата на публика в случая до голяма степен би елиминирала фактора домакинско предимство“. Изненадващото решение за допускане на публика обаче, макар и до 30%, може да има важна роля – ако не в спора за титлата, то поне в надпреварата за местата в евротурнирите.

Впечатление правят и късните часове на част от мачовете, започващи в 21.00 часа и вероятно също съобразени с идеята, че зрителите ще са само телевизионни.

Голямото чакане приключи и отново – наред с всички останали проблеми, ще може да се говори и за футбол. С интерес се очаква да се види как ще изглеждат отборите след близо три месеца принудителна почивка.

Някои от треньорите изразиха притеснения, че времето за подготовка не е било достатъчно и че има опасност от контузии. От друга страна, заради променената икономическа среда клубовете намалиха заплатите на футболистите и някои от тях се разделиха с по няколко играчи.

„Очевидно е, че липсва игровата практика. Липсва чувството към топката. Крайно малко бе това време за подготовка, така че всички отбори ще влязат не съвсем подготвени в първенството. Тежките контузии ще бъдат много голям проблем при нас. Дано не се окажат верни тези думи“, каза треньорът на „Левски“ Петър Хубчев.

Колегата му от „Лудогорец“ Павел Върба посочи: „Никой не е изпадал в такава ситуация, толкова дълга пауза, която наруши ритъма на отборите. Ние имаме достатъчно футболисти, които можем да използваме в различни мачове, така че мисля, че това ще бъде един от плюсовете ни до края на сезона. Може би отборите, които разполагат с 14-15 футболисти ще имат сериозни проблеми, защото предстоят много мачове за кратък период“.

Според Илиан Илиев от „Черно море“ футболът си е същият. „В някои отбори и някои първенства финансовата сила няма да бъде същата, но футболът не може да се промени“, каза той в интервю за португалския сайт tsf.pt.

Спирането доведе до огромни предизвикателства пред българските клубове, а високопоставени служители на БФС няколко пъти казаха, че е възможно да има и фалирали клубове. Втора лига дори беше прекратена, след като повече от половината отбори отказаха да доиграят сезона.

В елита погледите бяха изцяло насочени към „Левски“, който и без пандемията минава през тежък период. Голямото препятствие пред сините отпадна с прехвърлянето на мажоритарния пакет от акциите към Наско Сираков и сега се очаква да се види как той ще поведе управлението на клуба. В спортен план за сините е важно, че запазиха отбора си, въпреки опасността част от играчите да си тръгнат заради неполучени заплати.

Няколко клуба – включително и „Лудогорец“, се възползваха от програмата на правителството за подпомагане на бизнеса, позната като „60/40“. Проблеми се усещат в част от тях, като „Етър“ също се обърна към привържениците си с молба да помогнат за спасяването му.

Предизвикателството към клубовете е голямо, защото започва сгъстен календар, в който настоящият сезон почти веднага ще премине в следващия. Предстои да се изиграят мачовете от първенството, както и тези от Купата на България, където за отличието спорят миналогодишните пловдивски финалисти „Локомотив“ и „Ботев“, както и ЦСКА и „Левски“.Коментар на новината чрез Facebook