Федерацията по лека атлетика и "Сердика спортни имоти" са одобрени по "60/40"

Председателят на федерацията по лека атлетика Добромир Карамаринов

© LAP.BG

Председателят на федерацията по лека атлетика Добромир Карамаринов

Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) е получила средства от държавата по мярката за подпомагане на бизнеса, позната като „60/40“, показва последният публикуван списък.

Организацията получава 5372.03 лева за март за шестима служители. Председателят ѝ Добромир Карамаринов каза пред „Дневник“, че въпросът е принципен.

„Персоналът на федерацията се издържа от собствени приходи. Без тази помощ съществуваше риск да се наложи да освободим служители“, каза Карамаринов. Той добави, че за момента няма проблем със спонсорите, а федерацията е изготвила проект на календар за състезанията.

„Имаме готовност да започнем в края на юни, но всичко зависи от решенията на правителството“, посочи Карамаринов.

За тази година федерацията по лека атлетика е с второто най-високо държавно финансиране в спорта с 2.05 млн. лева.

Помощ има и за държавната „Сердика спортни имоти“, чийто едноличен собственик е Министерството на младежта и спорта. За нея се дават 1205.58 лева, като средствата са насочени за седем служители.

„Сердика спортни имоти“ беше създадена през есента на 2017 г., като в нея попаднаха имотите и съоръженията, ползвани от спортните клубове на ЦСКА.

Собственикът на въжените линии на Витоша – „Витоша ски“ АД, също е сред фирмите, получаващи подкрепа от държавата. За 24 нейни служители са отпуснати 11 809.31 лева.

В списъка с одобрените е също футболният „Етър“. Клубът от Велико Търново получава 18 515 лева за 42-ма служители. Преди ден адвокатът Радостин Василев съобщи във „Фейсбук“, че „Етър“ не е одобрен за лиценз за следващия сезон.

Наскоро министърът на финансите Владислав Горанов каза, че е бил търсен от собственици на футболни клубове, но ги посъветва да не кандидатстват за помощ от държавата. „Ботев“ (Враца) беше одобрен, но обяви, че се отказва от парите. Пари получиха БФС, „Лудогорец“, „Дунав“ и „Литекс“.

Баскетболният „Рилски спортист“ е подпомогнат с 15 322 лева.

Схемата 60/40 е една от антикризисните мерки, които правителството предложи, за да подпомогне бизнеса заради пандемията от коронавирус. В случая държавата изплаща 60% от осигурителния доход на работника за срок до 3 месеца, ако работодателят доплаща разликата и поеме ангажимент да не съкращава хора. Главно условие за желаещите да получат средства е да бъдат изрядни данъкоплатци.Коментар на новината чрез Facebook