Усмихнатите бегачи изразходват по-малко кислород, сочи проучване

Усмихнатите бегачи изразходват по-малко кислород, сочи проучване

© facebook.com/TryavnaUltra

Усмихнатите бегачи изразходват по-малко кислород и са им необходими по-малко усилия, показват резултатите от изследване, направено от учени в университетите в Ълстър и Суонзи, пише испанският „Мундо“, като се позовава на публикация в специализирано издание.

Авторите помолили група от 24-ма бегачи да сложат маска за измерване на използвания кислород и да бягат на пътека в продължение на 4-6 минути. Когато бягали усмихнати, те били „по-икономични“ с 2.8%, обяснява проф. Ноел Брик.

Подобрение с 2.8% за хора, бягащи маратон за 4.20 ч. или 4.45 ч. (съответно средните времена за мъже и жени), означава спечелване на 5 минути, се казва в заключението.

Най-доброто време в историята на маратоните беше дадено от кениеца Елиуд Кипчоге – 1.59:40 ч., по време на бягане във Виена. Заради спецификата на събитието времето му не се признава за рекорд (официалният е 2.01:39 ч.).

По време на бягането си Кипчоге често се усмихваше. След това той обясни, че усмивката му е помагала да се успокоява и да се справя с болките, припомня изданието.

виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повечеКоментар на новината чрез Facebook