УЕФА отложи европейското първенство с една година

УЕФА отложи европейското първенство с една година

© Reuters

Европейската футболна федерация (УЕФА) отложи европейското първенство заради световната пандемия от коронавирус COVID-19. Решението беше взето след видеоконферентен разговор между ръководството и всички 55 асоциации, които членуват в УЕФА.

Шампионатът ще се проведе между 11 юни и 11 юли 2021 г. Това ще бъде и първият случай в историята, в който европейско първенство се провежда в нечетна година.

Новината побърза да съобщи Норвежката футболна федерация (NFF), докато срещата още трае. Президентът на Шведската федерация Карл-Ерик Нилсон също потвърди пред „Ройтерс“, докато конферентният разговор все още трае, че европейското ще се проведе след година.

Около 16 часа българско време УЕФА потвърди, че решението за отлагане на европейското е взето.

„Здравето на всички е приоритет в момента. Затова е най-правилно да отложим европейското първенство, за да не притискам здравните работници и да не експериментираме с настоящата обстановка“, съобщи европейската централа.

УЕФА допълни, че европейските клубни турнири и националните шампионати остават прекъснати за момента, до изясняване на ситуацията в страните.

„Ройтерс“ добави, че решението е било взето още през миналата седмица. Тогава от УЕФА са отменили хотелските резервации в Копенхаген, където също трябваше да се проведат мачове. Информацията е от хотели в датската столица, допълва изданието.

Заинтересованите страни са стигнали до заключение, че първенството няма как да бъде проведено на оригиналните дати (12 юни до 12 юли) заради постоянно увеличаващия се брой на заразените с COVID-19 в Европа.

Евро 2020 трябваше да отбележи 60-ата годишнина от започването на континенталните шампионати. По този повод УЕФА организира безпрецедентно домакинство от 12 града в цяла Европа.

Четири от страните, които трябва да приемат мачове от Евро 2020 – Италия, Испания, Германия и Франция, са сред най-засегнатите в света от заразата. Само в Италия заразените са над 27 хиляди души, а смъртните случаи надхвърлиха 2000.

Отлагането на Евро 2020 се прави и в интерес на шампионатите в Европа и надеждата за успешен завършек на настоящия състезателен сезон. В момента почти по целия континент първенствата са спрени, като последната страна, взела подобни мерки, е Русия.

Плейофите за класиране на Евр 2020, които трябва да се проведат в края на март са отложени. Засега УЕФА ги насрочва за юни, когато има официални дати, но те зависят от справяне с коронавируса. България също има шанс да се класира за европейското, след като трябва да играе с Унгария на „Васил Левски“. Победителят от този мач ще срещне Румъния или Исландия.Коментар на новината чрез Facebook