Спортът на закрито е позволен от 22 май, бегачи искат зелена светлина и за състезания

Спортът на закрито е позволен от 22 май, бегачи искат зелена светлина и за състезания

© LAP.BG

Отборните спортни занимания на закрито ще бъдат разрешени от 22 май, обяви Министерството на здравеопазването. Остава ограничението те да са без състезателен характер и без публика.

От 26 май се разрешават индивидуалните и отборни спортни занимания за деца до 18-годишна възраст на закрито и на открито, се казва още в заповедта. И за тези занимания е забранено да са със състезателен характер и публика.

Изключение от забраната за провеждане на спортни мероприятия на открито и на закрито се допуска и по отношение на самостоятелните плувни комплекси и басейни, като не се разрешава функционирането на прилежащите към тях търговски обекти, се казва в заповедта.

Така се разширява списъкът с позволените вече спортни дейности.

Пет спортни клуба, насочени основно към бегачите и колоездачите, призоваха министър-председателя Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да се позволят състезанията на открито.

Те посочват, че участниците в състезанията не контактуват помежду си, нямат досег със спортни уреди (както във фитнес залите), освен това не са в рисковите за коронавируса групи. Предвидените мерки са: инструктаж на състезателите да не контактуват помежду си, състезанията да се провеждат без подкрепителни пунктове, а за участниците да бъдат въведени индивидуални стартови пакети и консумативи.

„Аеробните спортове са единственият обществено приет метод на превенция на сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Причината да има състезания на открито е да може всеки аматьор да се предизвика и да развива себе си в спорта. Напомняме, че България е на 1-во място по смъртност от сърдечно-съдови заболявания в Европа и по тютюнопушене в ЕС. Вярваме, че аеробните спортове са най-добрият и евтин начин за превенция, а оттам и лечение“, гласи текстът, подписан от „Бегач“, „Зелена стъпка“, „Ай рън“, RaceTiming BG и „РънБГ“.Коментар на новината чрез Facebook