Скандал назря в българския футбол заради съмнения срещу съдиите

Скандал назря в българския футбол заради съмнения срещу съдиите

© LAP.BG

Смяна на нарядите на съдиите в Първа лига от временно изпълняващия длъжността президент на БФС Михаил Касабов, доведе до назряване на скандал в българския футбол. По нареждане на Касабов са променени трима от съдиите на срещите заради съмнения.

Гласност на ситуацията даде президентът на „Славия“ Венцислав Стефанов, който пред „Спортал“ се оплака от смяната на рефера за мача на белите с „Царско село“ от предстоящия 25-и кръг. Според Стефанов това се случва по нареждане на собственика на „Царско село“ Стойне Манолов. Срещата между двата тима е в петък от 17.30 ч.

„Преди малко ми се обажда шефът на Съдийската комисия и казва, че още онзи ден са определени нарядите за кръга в първенството. Изневиделица обаче под натиск от Стойне Манолов, Мишо Касабов сменя съдията. Трябвало е да свири един съдия, който аз не знам кой е, а сега ще ни свири Никола Попов“, каза Стефанов пред „Спортал“.

Изявлението на Стефанов е преди официалното обявяване на съдийските наряди за кръга в Първа лига.

Президентът на Славия Венцислав Стефанов.

© LAP.BG

Президентът на „Славия“ Венцислав Стефанов.

„На три мача съм сменил съдията, не е един, а на три. Аз ги смених, да. Решението е мое, казвам ви го. Какъв е проблемът дали свири А в Б или Б в А – нали са от „А“ група всичките. Какво значение има кой мач свирят?! Това е мое решение. Венци Стефанов е казал, че нямам такова правомощие? А той има ли такова правомощие? Моля ви, аз си нося отговорността“, обясни малко по-късно Михаил Касабов.

Всичко това се случва няколко дни, след като треньорът на „Берое“ Димитър Димитров-Херо се оплака от съдиите в Първа лига. Той имаше претенции къма арбитъра на мача с ЦСКА от миналия кръг и обяви, че 4-5 отбора си поръчват кой да им свири.

Обвиненията на Венцислав Стефанов доведоха и до реакция от Съдийската комисия, чрез нейния председател Костадин Стоичков. Според него има теч в системата и съдиите се знаят предварително.

„Вчера някои от представителите на клубовете знаеха кои са съдиите за кръга. Не знам как са придобили тази информация – явно има теч в системата, защото нарядите излизат днес. По някакъв начин тези представители на клубове са информирани“, каза Стоичков и потвърди, че Стойне Манолов се е обадил в БФС „афектиран от избора на съдия“.

„Господин Касабов ни препоръча назначителна комисия с цел да докажем на тези хора, че това не е така да направим някаква вътрешна смяна в нарядите. Съдиите са същите за кръга, но където имаше възможност да се направи някаква промяна, тъй като има определени ограничения. Аз исках само да се завърти само съдията на „Царско село“, добави Стоичков.

Като мярка шефът на комисията обяви, че от следващия кръг нарядите ще се обявяват в последния момент и тогава ще се качват в електронната система на БФС.Коментар на новината чрез Facebook