Сезонът в Първа лига може да завърши без плейофи

Сезонът в Първа лига може да завърши без плейофи

© LAP.BG

Българското футболно първенство може да завърши предсрочно заради пандемията от коронавирус COVID-19. Това обяви вицепрезидентът на Българския футболен съюз (БФС) Атанас Фурнаджиев. Според него, ако ситуацията не бъде овладяна скоро, то срещи от плейофите няма да се играят.

За момента мачовете са спрени до 13 април, докато в страната има извънредно положение.

„Обсъждаме, зависи кога ще бъде овладяна ситуацията. От изключителна важност е тази епидемия да бъде овладяна навреме. Ако се справим до 13 април, има вариант първенството да продължи и да завърши в цялост, може би някъде до 10 юни. Но това зависи от хората, доколко дисциплинирани ще бъдат българите. Рано е да се каже, най-важното в момента е здравето на хората“, каза Фурнаджиев пред БНТ.

Според него форматът на шампионата позволява финал на състезателната година да бъде обявен и след края на редовния сезон.

„Форматът ни облагодетелства, тъй като има още два кръга до приключване на редовния шампионат. Ако положението се удължи и след 13 април, примерно до средата на май, вариантът е да се доиграят само тези два кръга и на база на това класиране да се определи крайното класиране. Зависи от начина на протичане на ситуацията“, добави вицепрезидентът на БФС.

Фурнаджиев уточнява още, че най-вероятно няма да бъде проведен плейоф за класиране на Евро 2020 между България и Унгария. „Почти сигурно ще бъде отложен. Може да отложим дори Конгреса на БФС, тъй като на него трябва да се съберат 700 човека“.

Сезонът в Първа лига може да завърши без плейофи

© LAP.BG

В турнира за Купата на България се обсъжда формат с провеждане на финална четворка между полуфиналистите ЦСКА, „Левски“, „Ботев“ и „Локомотив“ (Пловдив).

Според Фурнаджиев европейско първенство през това лято е по-вероятно да няма, като то може да бъде отложено за 2021 г.Коментар на новината чрез Facebook