Световното първенство по ски може да бъде отложено с година

Световното първенство по ски може да бъде отложено с година

© Associated Press

Италианската федерация по зимни спортове (FISI) ще отправи искане за отлагане на световното първенство по ски алпийски дисциплини. Надпреварата трябва да се проведе между 9 и 21 февруари 2021 г. в курорта Кортина д’Ампецо.

Искането на властите в Италия е свързано с едногодишно отлагане заради неяснотата около заразата от коронавирус.

Ако Световната федерация по ски (ФИС) уважи искането на Италия, първенството може да бъде преместено за март 2022 г. Тогава световното ще бъде само месец след зимните олимпийски игри в Пекин.

Президентът на Италианския олимпийски комитет (CONI) Джовани Малаго потвърди искането за отлагане пред телевизия RAI.

Кметът на Кортина Джанпиетро Гедина обяви, че искането се прави, за да се гарантира сигурността на всички участници. Освен това италианският курорт, който инвестира много средства в първенството, иска да се възползва максимално от възможностите за възвращаемост и държи да присъства публика.

„При евентуална нова вълна от COVID-19 през есента, за която много хора говорят, началото на 2021 г. ще бъде повлияно. Кортина заслужава първенството да се проведе, както сме се готвили“, коментира Гедина.

Кортина д’Ампецо ще бъде и домакин на зимните олимпийски игри през 2026 г. заедно с Милано.Коментар на новината чрез Facebook