Свастики и надписи "София Запад" възмутиха английски град

Свастики и надписи София Запад възмутиха английски град

© Twitter @PlungingtonL

Нацистки символи, придружени с расистки надписи и думите „СОФИЯ ЗАПАД 1999“ и „1914“, предизвикаха остро възмущение в английския град Престън. Надписите вече са премахнати, като полицията в Ланкашър съобщи, че издирва извършителите.

„Наясно сме и разследваме случая. Това е напълно неприемливо“, каза говорител на полицията, цитиран от „Ланкашър поуст“. Прояви на вандализъм, свързани с обидни надписи на расова основа, са открити и на три други места в града, твърди изданието.

Надписите насочват към футболния „Левски“, като „София-Запад“ е най-влиятелната фенска фракция на сините.

„София-Запад“ попадна в центъра на вниманието и покрай расисткия скандал по време на мача между България и Англия през есента. Тогава част от привържениците, които показваха нацистки знаци и скандираха маймунски звуци, бяха с отличителни знаци на фракцията.

Хора, свързвани с фракцията, бяха задържани в края на април по случая с побоя над журналиста Слави Ангелов.

Преди две години по време на финала между „Левски“ и „Славия“ две деца се появиха на пистата на националния стадион с изписани по телата им неподходящи надписи и символи. Двете момчета на видима възраст под десет години бяха снимани голи до кръста, а надписите по телата им гласяха „Levski hooligan“, ACAB (абревиатура на All Cops Are Bastards – всички ченгета са гадняри), SW 1999 (Sofia West – на „София-Запад“).

1914 е годината на създаването на „Левски“. Надписите вероятно насочват към празника за рождения ден на клуба, чиято 106-а годишнина беше чествана на 24 май.

През октомври 2018 г. имаше сходен скандал, но в Япония. Тогава се оказа, че служители на Софийската опера са написали „Локо София“ на оградата на мемориала в Хирошима.

Общинският съветник за Плунигтън Пав Ахтар заклейми проявите на вандализъм като „безотговорни, обидни и неприемливи“ и призова за съдействие на обществото в борбата на властите срещу дискриминацията.

„Като се има предвид съвсем скорошното отбелязване на Деня на победата в Европа, те също са обидни за онези британски войници и войници от Британската общност, които са рискували и в много случаи са загубили живота си, борейки се за свобода от фашизма“, каза Ахтар, цитиран от „Ланкашър поуст“.Коментар на новината чрез Facebook