Саудитска Арабия се отказва от "Нюкасъл" на фона на призива на близка до Хашогжи

Саудитска Арабия се отказва от Нюкасъл на фона на призива на близка до Хашогжи

© Associated Press

Потенциалната сделка за придобиване на „Нюкасъл“ от страна на инвестиционен фонд от Саудитска Арабия, свързан с престолонаследника Мохамед бил Салман, е на път да се провали, пише „Мирър“. Според информацията италианският „Рома“ може да заеме мястото на английския футболен клуб в плановете на консорциума.

Възможността за намеса на Саудитска Арабия в собствеността на „Нюкасъл“ предизвика широк обществен отзвук. Държавата е обвинявана, че с инвестициите си в спорта се опитва да изчисти името си пред света.

Организацията за защита на човешките права „Амнести интернешънъл“ и катарската телевизия BeIN Sports дори призоваха ръководството на Висшата лига да разследва внимателно потенциалната сделка на стойност 300 милиона паунда.

С призив излезе и годеницата на убития журналист Джамал Хашогжи – Хатидже Ченгиз. В отворено писмо тя се обърна към феновете с молба за обединение, за да се противопоставят на поглъщането на клуба от Саудитска Арабия.

„Молбата ми към вас е да помислите дали приемането на офертата на Мохамед бин Салман наистина е правилният изход от отчаянието за вашия клуб и град. Правят този ход не за да ви помогнат, а единствено да служат на себе си. Техните сърца няма да са истински в клуба, който означава всичко за вас“, казва Ченгиз в писмото.

„Не трябва да оставяме красивата игра да бъде засрамена от онези, които нямат страст за нея и само се стремят да я използват, за да скрият своите шокиращи дела“, пише още в призива.

Хашокжи е бивш съветник на властите в Рияд, а по-късно техен непримирим критик, журналист и колумнист в изгнание. Журналистът беше убит през октомври 2018 г. след влизането си в саудитското консулство в Истанбул. Саудитският престолонаследник е свързан от някои западни правителства и от ЦРУ с убийството, но отрича да е поръчал отстраняването на Хашогжи.Коментар на новината чрез Facebook