Рискът от контузии във Висшата лига ще бъде с 25% по-висок при подновяването

Рискът от контузии във Висшата лига ще бъде с 25% по-висок при подновяването

© Associated Press

Футболистите във Висшата лига ще бъдат с 25% по-податливи към контузии заради натоварения график, когато първенството бъде подновено. Това показват редица проучвания на Острова.

Проектът „Рестарт“ предвижда отборите в Англия да имат 12-13 мача в рамките на 49 дни. Това се налага заради спирането на първенството заради кризата с коронавируса.

Проучването е направено с платформата с изкуствен интелект Zone7, която е специализирана в прогнозирането на риска от контузии и е използвана от 35 професинални отбора. Според данните при изиграването на осем мача в рамките на 30 дни контузиите се увеличават с 25% в сравнение с изиграването на четири-пет мача за същия период.

Осем мача за месец може да бъдат считани за нормални, но едва 4% от играчите са подложени на такъв сгъстен график.

Взима се предвид и ситуацията в Бундеслигата, където първенството започна само 9 дни след падането на забраните в страната. В първите шест мача осем играчи получиха контузии.

Обичайният период за подготовка е 30 дни, но Zone7 анализира и данни при съкратена подготовка и периоди на прекъсвания за международни мачове. Тогава 75% от отборите имат по-голям брой контузени.

„Възможно е футболистите да са загубили 15% от своята физическа форма заради дългото прекъсване. Треньорите ще трябва да комбинират добре тренировките, за да предпазят своите играчи. В такъв период научният подход ще бъде много важен“, коментира Фламиния Рока, специалист от Спортния институт към Университета в Лондон.Коментар на новината чрез Facebook