Разходките в парковете от днес: без забрана за пейки и детски и спортни площадки

Разходките в парковете от днес: без забрана за пейки и детски и спортни площадки

© Георги Кожухаров

Посещенията на детските и спортните площадки в парковете, както и сядането по пейките там вече са позволени. Със заповед, която влезе в сила от днес, здравният министър Кирил Ананиев отмени досегашните разпоредби, с които бяха въведени тези ограничения.

При досегашния режим разходките в парковете и градските градинки бяха възможни, но без да се сяда по пейките, а достъпът до детските и спортните площадки беше забранен. По отношение на спазването на дистанция остава разпоредбата за разстояние от 1.5 м между хората на открити обществени места, а изключение се прави за членовете на едно семейство.

Отсега нататък кметовете на общини са тези, които могат да въвеждат конкретни изисквания как да се организират посещенията на зелените площи. Контролът по изпълнението е в ръцете на кметовете и областните управители.
В сила е забрана за посещения на детски и спортни площадки на закрито.

Същевременно се забранява „провеждането на всякакви организирани събития на групи над 10 лица“. Изключение се прави само за колективните аматьорски спортове с до 12 участници, за тренировките на професионалните футболисти и за подготовката на спортистите за олимпийски игри.

На въпрос на „Дневник“ значи ли това, че са възможни празненства като сватби, кръщенета или балове, ако в тях се включат до 10 души и се спазват останалите противоепидемични мерки, от пресцентъра на здравното министерство отговориха утвърдително.

Повече за новите правила за лечение и карантина заради COVID-19 четете тук.
Какви са новите ограничения за влизане на чужденци в страната – тук
Препоръките на здравния министър към работодателите – тук
Всички събития, свързани с коронавируса в България от деня на живо – тук.Коментар на новината чрез Facebook