Първа лига е 11-ото най-агресивно първенство в Европа (графики)

Първа лига е 11-ото най-агресивно първенство в Европа (графики)

© LAP.BG

  • 1/2
  • Следваща снимка
  • Увеличи

Close

0/0


});
});

Българското футболно първенство е на 11-о място в Европа по среден брой показани картони на мач. Това показва показва доклад на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory).

В Първа лига се дават средно по 5.38 официални предупреждения на мач. Това отрежда на българския шампионат толкова предното място в Европа, където на първата позиция е Украйна с 6.19 картона средно на мач, следвана от Италия (5.82), Азербайджан (5.79) и Хърватия (5.71).

В топ 10 са още Гърция, Португалия, Румъния, Малта, Испания и Унгария.

От показаните 5.38 картона средно на мач 5.14 са жълти и едва 0.24 червени.

В световен мащаб българското първенство е на 23-о място. Най-агресивен футбол се играе в Боливия, където се показват средно 7.01 картона на мач (6.53 жълти и 0.4 червени). Латинска и Южна Америка са в челото, като Уругвай е на второ място, следван от Гватемала, Ел Салвадор и Колумбия.

Докладът на CIES показва, че най-малко картони се дават в Япония (2.26) и Норвегия (3.11). Английската Висша лига е №1 сред големите първенства по най-чиста игра, като там се показват средно 3.74 картона на мач.

Данните в доклада на CIES обхващат началото на сезона до 17 февруари, когато в България завърши 21-ия кръг в Първа лига. През миналия уикенд в българското първенство бяха показани много картони, като само в срещата „Черно море“ – „Левски“ те бяха 12 жълти и два червени.

В Първа лига отборът, който получава най-много картони, е „Ботев“ (Враца). Тимът на Антони Здравков се бори за оцеляването си в елита и получава средно над 3 картона и половина. Съставът от Враца и „Славия“ са единствените отбори, които имат по над 3 жълти картона средно на двубой.

Най-коректни са от „Левски“, които до 21-ия кръг имат средно по 1.86 картона средно на мач (0.05 червени и 1.81 жълти). Тимът на Петър Хубчев е единственият, който получава под две официални предупреждения средно на двубой.

Единственият тим в Първа лига, който няма нито един червен картон от началото на сезона, е „Дунав“.Коментар на новината чрез Facebook