Провеждане на игрите в Токио ще бъде акт на безотговорност

Провеждане на игрите в Токио ще бъде акт на безотговорност

© Reuters

Международният олимпийски комитет (МОК) е уверен, че ще може да проведе по план игрите в Токио въпреки световната пандемия от коронавирус. Най-голямото спортно събитие е насрочено между 24 юли и 9 август, като до момента от МОК не виждат причина да го отлагат.

В Япония има доказани над 800 случая на заразени с COVID-19, включително и 28 загинали (до 17 март). На среща във вторник президентът на МОК Томас Бах за пореден път увери, че комитетът и организаторите работят олимпиадата да се проведе по план.

Думите на Бах вече срещат недоволство от членове на МОК, които призоваха за преосмисляне на позицията.

„Тази криза е по-голяма от олимпийските игри. Спортистите не могат да тренират, хората не могат да пътуват, спонсорите също са в капан. И при тази ситуация поведението на МОК и увереността, с която казват, че олимпиада ще има, е проява на безчувственост и безотговорност към човечеството“, каза членът на МОК Хейли Викенхайзер.

Тя е носител на четири златни и един сребърен медал от олимпиади с канадския тим по хокей на лед. Викенхайзер е първият член на МОК, който открито критикува Бах, откакто германецът оглави организацията.

МОК не само че не планира да отлага олимпийските игри, но доскоро провеждаше и квалификациите в отделните спортове, сред които и боксов турнир.

Недоволство от цялата ситуация вече има и сред спортистите. Олимпийската шампионка в овчарския скок от Рио 2016 Катерина Стефаниди обвини МОК, че поставя спортистите в рискова обстановка.

„До момента няма отмяна на игрите, няма дори и думи за отлагане. Това ни поставя под риск. Всички искаме Токио да се състои по план, готвим се за игрите от четири години, но какъв е план Б“, попита гъркинята.

Олимпийската шампионка поиска МОК да обяви алтернатива, за да са наясно и спортистите.

„Може би в момента предприемам рискове, тренирайки. Това може да окаже голямо влияние след време. Ако знам, че има план Б, някаква алтернатива, ще мога да преценя ситуацията“, добави Стефаниди.

МОК побърза да отговори на критиките, като за първи път изказа по-гъвкава позиция в идеята за провеждане на игрите.

„Ситуацията, в която се намираме е безпрецедентна. МОК продължава да търси решение, което да има най-малък негативен ефект върху спортистите. Ние искаме да запазим цялостта на спорта и да уважим ценностите на олимпийското движение. Няма нито едно решение, което би срещнало пълно одобрение“, добавят от МОК.

В света заразените са близо 200 хиляди души, а жертвите са над 7500.Коментар на новината чрез Facebook