Привържениците на "Левски" поискаха подкрепа от държавата и отговори от Божков

Привържениците на Левски поискаха подкрепа от държавата и отговори от Божков

© Правителствена информационна пресслужба

  • 1/2
  • Следваща снимка
  • Увеличи

Close

0/0


});
});

С две отделни писма водещите фенски организации на „Левски“ се обърнаха към министър-председателя Бойко Борисов и към бизнесмена Васил Божков, който стои зад собствеността на клуба.

В това до премиера те призоваха държавата да подкрепи футболния клуб, изпаднал в много тежък момент. Те искат „да бъде предоставена възможност официалният рекламодател на дружеството „7777.bg“ да подкрепи отново клуба„. Не се посочва как сайтът за спортни залози, част от останалата без лиценз „Национална лотария“, би могъл да подкрепи клуба.

Ако това не стане, запалянковците предлагат „държавата директно да кредитира футболния клуб чрез обезпечен с бъдещи вземания от продажби заем за неотложни финансови нужди“. Те посочват, че това е „подход, който привържениците на „Левски“ поначало не одобряват и не желаят, но той би се явил като последна инстанция за финансиране“.

Успоредно с това запалянковците се обръщат към Божков и реалния собственик Георги Попов, към които има повдигнати обвинения и са в чужбина. Феновете изтъкват ролята на Божков за подобряването на работата на „Левски“, но питат дали той ще остане собственик и дали ще осигурява пълноценно или частично средства за отбора.

„Левски“ изпадна в криза, след като финансирането, идващо от фирмите около Божков, спря през февруари. Тогава срещу бизнесмена започнаха разследвания, като му бяха повдигнати 11 обвинения, а той замина за ОАЕ, където се смята, че е и в момента. В същото време държавата отне възможността на частни компании да организират лотарийни игри и това засегна пряко „Национална лотария“, спонсорираща „Левски“.

Привържениците на сините предупреждават, че трябва да се действа бързо, защото след две седмици е възможно футболисти да поискат прекратяване на договорите им.

Преди ден изпълнителният директор Павел Колев посочи, че цялото ръководство и треньорският щаб ще подадат оставки след края на извънредното положение. Той посочи, че е говорил с Божков, който бил склонен да предостави акциите на футболния клуб. Баскетболният треньор Константин Папазов изрази готовност да отиде при бизнесмена и да стане приносител на акциите.

Феновете пишат до Борисов, че „Левски“ няма нужда от привилегии или подаяния, но припомнят, че в последните години министър-председателят и правителствата му са помагали на много футболни клубове.

„Нашият отбор е доказал, че има достойнство. Нашият отбор и милионната публика никога не приеха да бъдат нито отбор на МВР, нито на Армията, нито на Пощите, на Никого. Ние следваме честта, всеотдайността и примера на Апостола! Ние се обръщаме към Вас с искане за справедливост. За принципите на равнопоставеност и обективност. Смятаме, че към любимия ни клуб трябва да се прояви същата грижа, солидарност и подкрепа, както към останалите.“

„Ние, организираните левскари, вярваме в добрите ви намерения и в справедливостта. По делата и резултатите ще ни съдят. И вярват в истинността“, се казва в писмото до Борисов.

Министър-председателят няколко пъти заяви, че на „Левски“ ще се помогне и че клубът го заслужава. Той дори официално заговори за възможността подкрепа да дойде от Българския спортен тотализатор (БСТ).

Представителите на фенските организации се срещнаха с Борисов още през януари в Министерския съвет. Тогава те обявиха, че „Левски“ е заложник на политически интереси.

И в двете писма запалянковците изтъкват отличните резултати от действията в подкрепа на клуба от страна на синята общност в трудните моменти. „Събрани бяха стотици хиляди левове от дарения, СМС-и, спортни артикули, закупиха се билети и сезонни карти за 1 200 000 лв., беше разпродаден цял стадион дори за мач, който щеше да се играе без зрители“, припомнят те.

Привържениците на Левски поискаха подкрепа от държавата и отговори от Божков

© LAP.BG

И питат дали Божков има намерения да продължи да води клуба, или е готов за раздяла. „В процес ли сте на намиране на друг собственик – ваш партньор, голям рекламодател или международна компания, отговаряща на милионната армия от хора, подкрепяща „Левски“? Готови ли сте да прехвърлите акциите за управлението – на клуба, на ветераните или на привържениците“, питат фенските организации.

„Честността и прямотата изисква от нас да споменем, че има и друг вариант на ваше волеизявление, което ние не можем да приемем, не от неуважение към вас, а от невъзможността да допуснем „Левски“ да не съществува“, добавят те.

От Националния клуб на привържениците (НКП) пишат: „Ние държим и настояваме собствеността върху ПФК „Левски“ АД да бъде придобивана по демократичен и прозрачен начин с видими и разпознаваеми собственици.“

Фенските организации призовават привържениците да продължат да помагат чрез кампаниите, които вече съществуват.Коментар на новината чрез Facebook