Почина една от големите личности в българската лека атлетика

Почина една от големите личности в българската лека атлетика - Константин Жалов

© LAP.BG

На 17 май след дълго боледуване на 91-годишна възраст е починал професор Константин Жалов – една от големите личности в българската лека атлетика.

Жалов е един от най-уважаваните треньори, преподаватели и учени в този спорт. Като ученик и студент е член на националния отбор на България в дисциплината овчарски скок, пише atletikabg.com.

През 1952 година Жалов завършва ВИФ „Георги Димитров“ и е назначен за асистент. През 1988 г. става професор. Ръководи катедра „Лека атлетика“ и е бил декан на Треньорския факултет във ВИФ. Има над 260 научни публикации. Професор Жалов води семинари и лекции по целия свят, като свободно говори няколко езика. В периода 1990-1993 е заместник-председател на Българската федерация лека атлетика.

Успоредно с преподавателската дейност той има успешна треньорска кариера, в която неговите възпитаници поставят 58 национални рекорда. Той беше водещ и на емблематичното телевизионно предаване „Бързи, смели, сръчни“.

Погребението ще се състои на 22 май (петък) от 13.00 часа на Централните софийски гробища.Коментар на новината чрез Facebook