Отбори от Първа лига се обединиха с искане първенството да бъде прекратено

Отбори от Първа лига се обединиха с искане първенството да бъде прекратено

© LAP.BG

Няколко клуба от първото ниво на българския футбол са се обединили с искане първенството да бъде прекратено, съобщи dsport.bg. Според информацията предложението подкрепят „Локомотив“ (Пловдив), „Арда“ „Царско село“, „Етър, „Дунав“ и „Ботев“ (Враца).

Те ще обявят искането си по време на работната среща в понеделник, която беше инициирана от Българския футболен съюз (БФС). В офисите на организацията в Бояна ще бъдат обсъдени въпросите, свързани с притесненията на клубовете заради спирането на първенството.

В предложението си клубовете искат първенствата от Първа и Втора лига да бъдат прекратени, като сегашното класиране бъде обявено за крайно. Желанието им е да няма победител в турнира за купата, като за участници в евротурнирите бъдат обявени първите четири в подреждането.

Предложенията включват от следващия сезон първенството да включва 16 отбора. Такъв сценарий е възможен, когато последният от Първа лига изпадне (в момента „Витоша“ заема 14-ото място), а трите най-предно класирани отбори от второто ниво да влязат в елита. Това са „ЦСКА 1948“, „Септември“ и „Монтана“.

Наскоро ЦСКА публично обяви, че футболният съюз и държавата трябва да компенсират клубовете, които са в тежко положение заради спирането на мачовете. Най-сложна е картината в „Левски“, който не може да разчита на приходи.

По-рано през деня изпълнителният директор на сините Павел Колев видя цинизъм в това, че „българският футбол се управлява от хора със срината репутация“.

Собственикът на „Локомотив“ Христо Крушарски поясни, че сложната ситуация с пандемията няма да повлияе отрицателно върху плановете за реконструкция на стадиона. Той очаква 90% от съоръжението да бъде завършено до края на годината и да се превърне в „бижу, което Пловдив заслужава“.

В края на февруари Министерският съвет гласува на клубовете в Пловдив да бъдат разпределени 37 милиона лева, като от тях 25 милиона отидоха за „Ботев“, а останалите 12 милиона бяха насочени към „Локомотив“.

В понеделник „Дневник“ изпрати въпрос до министерството на спорта дали извънредното положение ще доведе до пренасочване на парите, които държавата обяви, че дава за стадионите в Пловдив и за салони на училища, но до момента няма отговор.Коментар на новината чрез Facebook