Отборите във Формула 1 се обединиха срещу "Ферари"

Отборите във Формула 1 се обединиха срещу Ферари

© Associated Press

Десет дни преди началото на сезон 2020 във Формула 1 се стигна до първия скандал, който е свързан с тима на „Ферари“. Отборите в шампионата, които не използват двигатели на италианската компания, разпространиха съвместна декларация, с която критикуват обявеното споразумение между „Ферари“ и Международната автомобилна федерация (ФИА) от миналата седмица.

В края на предсезонните тестове в Барселона ФИА съобщи, че спира разследване срещу Скудерията, като е сключено споразумение. Подробности не се споменаха, освен че „Ферари“ ще помага на на ФИА в борбата с намаляване на вредните емисии.

В сряда „Мерцедес“, „Ред бул“, „Макларън“, „Рено“, „Алфа Таури“, „Рейсинг пойнт“ и „Уилямс“ излязоха с обща декларация. Седемте тима изразяват изненадата си сключеното споразумение.

„Международна спортна организация, действаща като администратор, носи отговорността да работи според най-високите стандарти на управление, интегритет и прозрачност. След месеци разследване, проведено от ФИА едва след повдигнати от други отбори въпроси, възразяваме силно срещу подписването на конфиденциално споразумение с „Ферари“ като краен резултат.“

„Ето защо заявяваме публично споделената ни решимост да преследваме пълно разкритие на всичко, свързано с тази ситуация, за да сме сигурни, че всички участници в нашия спорт са третирани еднакво и честно. Правим го от името на феновете, участниците и акционерите на Формула 1. В допълнение си запазваме правата да потърсим правна защита в рамките на процедурите на ФИА и оттам пред компетентните съдилища“, гласи съобщението на седемте отбора.

Освен своя заводски тим „Ферари“ осигурява задвижващи системи на два клиентски отбора – „Алфа Ромео“ и „Хаас“.

През сезон 2019 „Ферари“ разполагаше с най-мощния двигател във Формула 1. Италианският отбор доминираше на пистите с дълги прави и висоскоростни завои, като често в квалификациите печелеше много време срещу съперниците си на правите.

След лятната пауза Техническата комисия към ФИА започна да анализира задвижващата система на „Ферари“, а по-късно след оплакване от „Ред бул“ беше назначено и разследване.

виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече

До него се стигна заради съмнения, че „Ферари“ не отговаря на органиченията в правилника.

Във втората половина от сезона болидите на Скудерията загубиха голямото си предимство, като тогава се породиха и съмнения, че от тима са намалили мощността на своите агрегати. От „Ферари“ отрекоха всички обвинения и обявиха, че отговарят на изискванията.

В последния старт за сезона се стигна и до наказание за отбора. След Гран при на Абу Даби Скудерията беше глобена с 50 хиляди евро заради разминаване от 5 килограма гориво в болида на Шарл Льоклер.

Сезон 2020 във Формула 1 започва на 15 март в Австралия. До момента заради случаите на коронавирус е отменен само един старт – Гран при на Китай, който трябваше да се проведе на 19 април.Коментар на новината чрез Facebook