Може ли Неймар да се завърне в "Барселона": новият план на каталунците

Може ли Неймар да се завърне в Барселона: новият план на каталунците

© Reuters

В последната година евентуалното завръщане на Неймар в „Барселона“ редовно е сред най-коментираните теми във футбола. През миналото лято бразилецът постоянно беше свързван с напускане на ПСЖ и втори престой на „Камп ноу“, който в крайна сметка не се осъществи.

Пред ESPN източник от „Барселона“ признава, че Неймар продължава да бъде ценен много високо от всички в испанския клуб. Бразилецът е разглеждан като наследник на Лионел Меси, около когото да се гради следващият тим на „Барселона“.

Изданието допълва, че каталунците вече разглеждат различни варианти как да си върнат Неймар. Неговият договор с ПСЖ е до лятото на 2022 г., а парижани го привлякоха за 222 млн. евро през 2017 г.

Едната възможност е известното Правило 17, което доби популярност във футболния свят през 2006 г. Тогава шотландецът Анди Уебстър разтрогна договора си с „Хартс“, за да премине в английския „Уигън“.

Случаят стигна и до Спортния арбитражен съд (КАС), който отсъди в полза на Уебстър и „Уигън“. Правило 17 беше приложено, като то гласи, че „след изтичане на период от три години даден футболист може да напусне отбора си и да отиде да играе на друго място“. В този случай се дължат заплатите до края на договора.

Правилото все още е много спорно и не е ясно дали „Барселона“ ще успее да отмъкне Неймар по този начин.

При трансфера на бразилеца в посока Париж двата клуба си отправиха взаимни обвинения. Тогава Неймар подписа многомилионен договор с фирмата „Катар спортс мениджмънт“, собственик на клуба, за да бъде рекламно лице на световното първенство в страната през 2022 г. Така бяха избегнати и санкции според финансовия феърплей.

Слуховете за желанието на „Барселона“ да си върне бразилеца се засилват и от информациите, че клубът е склонен да се раздели с Антоан Гризман. При това само година след като го привлече на „Камп ноу“. Това е един от възможните сценарии по време на летния трансферен прозорец при каталунците, съобщава вестник „Спорт“.

Може ли Неймар да се завърне в Барселона: новият план на каталунците

© Reuters

Французинът беше купен през миналото лято за 120 милиона евро от „Атлетико“ (Мадрид).

До момента нападателят е изиграл 37 мача във всички турнири с екипа на каталунците, като има 14 гола. В повечето мачове обаче Гризман не успява да покаже нивото от времето си в „Атлетико“.Коментар на новината чрез Facebook