Министерството на спорта: Не ни е известно тотото да преговаря официално с "Левски"

Министърът на спорта Красен Кралев

© LAP.BG

Министърът на спорта Красен Кралев

Министерството на младежта и спорта (ММС) няма информация да има официални преговори за спонсорски договор между Българския спортен тотализатор (БСТ) и „Левски“. Това обявиха от министерството в отговор на въпрос на „Дневник“.

Преди седмица със заповед на министъра на младежта и спорта Красен Кралев беше сменено цялото ръководство на тотото. В управителния съвет влязоха и двама бивши футболисти на „Левски“ – Гошо Гинчев и Христо Йовов. Часове по-късно се появиха информации, че БСТ ще спонсорира „Левски“.

„На този етап не ни е известно да са водени официални разговори за спонсорство между ръководството БСТ и ръководството на ПФК „Левски“, отговориха от министерството.

Изпълнителният директор на сините Павел Колев също заяви, че не е участвал в преговори с държавното дружество. След отстраняването на „Лудогорец“ и класирането за полуфиналите за Купата на България той посочи, че за клуба е важно на каква стойност би било евентуално предложение от страна на тотото.

„Ако ситуацията е такава, каквато е, би трябвало да се радваме на каквото и да е предложение. Но личното ми мнение е, че не трябва да се разделяме с рекламната площ на стадион „Георги Аспарухов“ на каквато и да е цена“, каза Колев.

В устройствения правилник на БСТ е записано как се разпределят приходите на дружеството. Според чл. 30 не по-малко от 50% от тях са за изплащане на печалби, а не по-малко от 17% са за издръжка и развитие на БСТ. Останалите средства след плащане на таксите и данъците се насочват за „нуждите на физическото възпитание и спорта и за поддържане, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване или създаване на нови спортни обекти и/или спортни съоръжения в държавните и общинските училища“.

От министерството отговориха пред „Дневник“, че не се подготвя промяна в устройствения правилник, която да позволи на тотализатора да спонсорира спортни клубове.

За 2019 г. от БСТ за спорт са отчислени около 30 милиона лева. Сега обаче след промените в закона тотото остава единствен играч на пазара на моментни лотарийни игри. Кралев заяви преди време, че очаква това да доведе до удвояване на парите за спорт, отделяни от тотото.Коментар на новината чрез Facebook