"Манчестър юнайтед" ще изплаща дългове 158 години заради фамилия Глейзър

Мениджърът Оле Гунар Солскяр с двама от собствениците - Джоел и Аврам Глейзър

© Associated Press

Мениджърът Оле Гунар Солскяр с двама от собствениците – Джоел и Аврам Глейзър

Фенове на „Манчестър юнайтед“ са изпратили отворено писмо до собствениците на клуба от семейство Глейзър, разтревожени заради финансовата политика на 20-кратните шампиони на Англия. Те са изразили притеснението си, че клубът ще трябва да изплаща дълг около придобиването на „Юнайтед“ от американската фамилия в продължение на 158 години.

Според феновете, които са се нарекли „Милиони разтревожени фенове на „Манчестър юнайтед“, едва 44 милиона паунда от огромните задължение от 660 милиона са платени до момента. Фамилия Глейзър придоби клуба преди 14 години.

Феновете на „червените дяволи“ отправят пет въпроса, които са свързани с управлението на клуба и постиганите резултати напоследък. Една от важните точки в писмото е изпълнителният директор Ед Удуърд, както и неговото възнаграждение. Наскоро той получи 60% увеличение на годишната заплата, която от 2.604 млн. паунда вече е 4.182 милиона.

„Имайки предвид пълния провал във футболно отношение в шестте години, откакто той е вицепрезидент и изпълнителен директор, на какво се базира това увеличение“, питат феновете.

Писмото продължава с повдигане на въпроса за назначаване на спортен директор. Удуърд лично се беше заел с него, но към момента „Юнайтед“ няма назначен човек на подобна длъжност. „Каква ще бъде ролята на този човек. И дали изобщо ще има някаква власт при взимането на решения“, се казва още в писмото.

Запалянковците на „Юнайтед“ повдигат въпроса и около акции на клуба на Нюйоркската стокова борса от 2012 г. След повишаването на цената на акциите това е довело до дивиденти на стойност 452 милиона паунда за седем години.

„Неясно е за феновете къде са отишли тези пари. Може ли да се дадат подробности колко от тях и дали определена сума е била реинвестирана в клуба“, завършва писмото на „Милионите разтревожени фенове“.

До момента от „Юнайтед“ не са коментирали темата.

През миналия сезон „Манчестър юнайтед“ завърши на шесто място във Висшата лига и не успя да спечели нито един трофей. Тимът не е печелил титлата в Англия от 2013 г., когато беше последният сезон начело на сър Алекс Фъргюсън.Коментар на новината чрез Facebook