"Лудогорец" и "Левски" получават най-много дузпи в Първа лига

Лудогорец и Левски получават най-много дузпи в Първа лига

© LAP.BG

Българският шампион „Лудогорец“ и „Левски“ получават най-много дузпи в Първа лига. Това показва доклад на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory), който обхваща последните три сезона.

За този период двата отбора са получили по 19 дузпи. От своя страна „Лудогорец“ е отборът, който най-често изпълнява 11-метрови наказателни удари. Тимът от Разград получава дузпа на всеки 455 минути, докато при „Левски“, който има най-много изиграни мачове заради участието си в плейофа за евротурнирите в последните два сезона, това става на всеки 469 минути.

В подреждането следва ЦСКА с 14 дузпи, а на дъното е „Етър“ с осем. Тимът от Велико Търново обаче е единственият, който е вкарал всичките си дузпи.

По показателя точност най-слабо се представя „Черно море“. Отборът е реализирал 63.6% от отсъдените дузпи, като едно стъпало по-нагоре е „Лудогорец“ с 68.4%. Българският шампион е пропуснал шест от изпълнените 19 дузпи.

Лудогорец и Левски получават най-много дузпи в Първа лига

© Screenshot CIES

Изследването на CIES включва анализ на 35 първенства в Европа. Под внимание при шампионатите с модел „есен-пролет“ са взети сезони 2017-18, 2018-19 и 2019-20, докато резултатите за лигите, където кампанията продължава през календарната година, включват състезателните 2018 и 2019 г.

Спрямо останалите Първа лига е едно от първенствата, в които отборите най-рядко получават дузпа. В българския футбол се изпълнява дузпа средно на всеки 368 минути. Зад Първа лига са единствено беларуското първенство (377), Чемпиъншип (377), Висшата лига (382) и първото ниво в Норвегия (389).

На върха по този показател е полският шампионат, където се отсъжда дузпа средно на всеки 230 минути. При клубовете водач е „Цървена звезда“. Сръбският гранд е получил 44 дузпи за 102 мача (дузпа на всеки 209 минути).Коментар на новината чрез Facebook