"Лос Анджелис клипърс" иска да построи първата зала с нулеви вредни емисии

През лятото „Лос Анджелис клипърс“ разтърси Националната баскетболна асоциация (НБА), след като привлече Кауай Ленърд и Пол Джордж, за да даде сериозна заявка за титлата. Грандиозните планове на „ножиците“ обаче не спират дотук, след като те представиха и проекта за новата си зала. Арената в Ингълууд е нещото, с което „Клипърс“ ще опита да излезе от сянката на големия си градски съперник „Лейкърс“.

Проектът, който е на стойност 1 милиард долара, вече е одобрен от НБА, както и от комисиите в Калифорния. Освен зала, където отборът ще играе мачовете си, комплексът включва бизнес сграда, тренировъчна база, както и търговски площи.

Новата зала, която ще бъде с капацитет 18 хиляди места, ще бъде изградена на свободни площи в близост до летището на Лос Анджелис.

Екстериорът ще бъде съставен от метални панели с формата на ромб, които да напомнят за мрежата на баскетболните кошове. Те обаче няма да имат само естетическа функция, но впечатляват с това, че са соларни панели. По този начин новата зала на „Клипърс“ ще се стреми към нулеви вредни емисии.

Архитектите обещават още интегрирането на градини на закрито и на открито в комплекса.

Строежът на залата трябва да започне през 2021 г., като целта е да бъде завършен до есента на 2024 г. Тогава изтича договорът на „Клипърс“ със „Степълс център“. Залата е дом на отбора от 1999 г., като там домакинските си мачове играят и другите големи тимове от Лос Анджелис, включително „Лейкърс“.

„Моята цел е много проста – искам „Клипърс“ да има най-добрият дом и феновете да са доволни. Искаме да изградим съоръжение, което да отговаря на най-високите стандарти, но също така да влияние върху града“, каза президентът и собственик на баскетболния франчайз Стив Балмър.

„Клипърс“ пристъпва към реализиране на проекта, въпреки оспорването от страна на компанията MSG, която твърди, че баскетболният отбор и кметът на Ингълууд са си послужили с измама. „Клипърс“ веднага заподозря намеса на другият отбор от града, който също е заинтересован в строеж на нова зала.

В изявление от тима след завършване на новата зала тя ще генерира приблизително 268 милиона долара икономическа дейност за Ингълууд годишно. Прогнозират се и повече от 190 милиона данъчни приходи между 2020 до 2045 г. Тези приходи ще помогнат на града да развие услуги като училища, паркове, библиотеки и полицейски управления и пожарни.Коментар на новината чрез Facebook