Крие ли по-голям риск от контузии завръщането на футбола в Германия

Футболистите са изложени на по-голям риск от контузии

© Reuters

Футболистите са изложени на по-голям риск от контузии

Бундеслигата направи много с въвеждането строги хигиенни мерки при завръщането си. Но някои са загрижени, че играчите са изложени на много по-голям риск от сериозни контузии, отколкото обикновено.

„Футболистите ще бъдат изтощени след 60 минути. Пет смени няма да помогнат. Можем да очакваме сериозна умора и контузии.“

Тези думи на Марк Лоренц, който играе за втородивизионния „Карлсруе“, подчертаха един от многото въпроси, свързани с завръщането на професионалния футбол в Германия.

Отборите вече тренират, за да се върнат към нормален ритъм след два месеца без мачове, но това стана едва наскоро. Преди това се използваха фитнес зали у дома, а по-късно започнаха тренировки на малки групи, нищо подобно на режима, през който биха преминали по време на подготовката преди сезона.

виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече

„Не мисля, че играчите са подготвени оптимално“, каза пред „Дойче веле“ професор Вилхелм Блох, спортен лекар, който работи в Германския спортен университет в Кьолн.

„Трябва да приемем, че не всички са работили усилено на малки групи и у дома. Така че батериите им вероятно няма да са напълно заредени и проблеми могат да възникнат при големи натоварвания като тези в мачовете. Остава да видим дали до 60-ата минута ще бъдат уморени. Когато формата не е оптимална, рисковете са по-големи“.

Докато други футболисти и профсъюзът на играчите ФИФПро изразиха опасения за здравето около връщането при сегашните обстоятелства, заплахата от контузии засега стоеше настрана. Травмите са често срещано явление в спорта, но при някои играчи с договори, които приключват през юни, сериозно нараняване би могло да струва прехраната им, особено в по-ниските дивизии.

„Страхувам се от контузии повече от вируса“

Малко други играчи говориха публично за притесненията си от контузии. Все пак Фабио Капело, опитен треньор, който спечели всичко в клубния футбол с „Милан“, „Реал“ (Мадрид), (Рома) и други, а също така беше начело на националния отбор на Англия, заяви, че травмите са най-голямото му притеснение във връзка с потенциалното завръщане на Серия А.

„Играчите имат право да се притесняват от контузии. Страхувам се от контузии повече от вируса. Рискът от мускулни травми вече е голям при тренировките. Ако те играят три мача седмично, времето за физическо възстановяване между един и друг двубой ще бъде трудно“, каза Капело пред „Кориере дело спорт“.

Програмата с девет кръга в Бундеслигата включва два междинни кръга. Клубовете от първото ниво, които още се състезават за купата – „Айнтрахт“ (Франкфурт), „Байер“ (Леверкузен) и „Байерн“ (Мюнхен) – биха могли да изиграят още два мача, включително финала на 4 юли. Тимът от Франкфурт, който е с мач по-малко, може да има 12 мача за 49 дни.

Крие ли по-голям риск от контузии завръщането на футбола в Германия

© Reuters

Сами Марго, първата жена, която работи като физиотерапевт в професионалния футбол в Англия, заяви пред агенция ПА, че упражненията у дома не са достатъчни, за да се подготвят играчите за действие. Липсата на мониторинг по време на футболната пауза може да има отрицателни последици.

„Обикновено има фактори, които могат да предскажат дали някой ще бъде контузен. Тъй като всички са отсъствали от игра и нормално натоварване не е имало, много от факторите, които се използват за прогнозиране на контузиите, липсват“, каза Марго.

Въпреки че рискът от контузии изглежда, че сега е много по-висок, отколкото обикновено по това време на сезона, професор Блох вижда една по-очевидна заплаха като още по-вредна.

„Нека си представим следния чисто хипотетичен сценарий. Играч от „Майнц“ е заразен без да знае и тестът му е отрицателен, което е напълно възможно. Клубът играе срещу „Байерн“, а футболистът на „Майнц“ заразява Роберт Левандовски. Болестта на Левандовски е тежка и белите му дробове са силно повредени. В резултат на това цената му на пазара пада драстично. Какво правим тогава? Отговорните лица в Бундеслигата трябва да се запитат дали искат да поемат такъв риск или не“, каза Блох.

Изглежда, че рискът е поет. Настоящият план се счита за най-добър в една лоша ситуация. Но явно не може да премине без сериозни рискове.Коментар на новината чрез Facebook