Кралев: Футболният съюз вече може да свика конгреса

Кралев: Футболният съюз вече може да свика конгреса

© Георги Кожухаров

Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз (БФС) вече може да проведе конгрес за избор на нов президент. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в предаването „Код Спорт“ и призова клубовете, които все още нямат лиценз, да побързат с подаването на документите.

„Към момента 316 футболни клуба са преминали през процедура за получаване на лиценз. Има много действащи клубове в Трета лига и в областните групи, които функционират, но не са намерили време да си подадат документите. Лошата новина за тях е, че ако те не успеят да го направят до началото на следващото първенство, няма да могат да участват в него. Съветвам клубовете, които искат да развиват дейност, да побързат, за да могат да участват в следващия сезон и да имат делегати на Конгреса на БФС“, каза Кралев.

Конгресът трябваше да се проведе днес (7 юни), но беше отложен за неопределено време заради техническата невъзможност за провеждане на общо събрание предвид мерките срещу разпространението на коронавируса.

Кралев обясни, че единственият начин държавата да инвестира във футбола е като влага средства в детско-юношеските школи. По думите му, това може да се случи след конгреса, като футболният съюз трябва да даде съгласието си школите да бъдат регистрирани като отделни сдружения с нестопанска цел в обществена полза.

„В продължение на близо 25 години нито едно правителство не инвестира и 1 лев в българския футбол. Няма защо да се чудим, че резултатите ни са такива през годините. През последните 6-7 години нещата коренно се промениха. Виждате, че в момента всички стадиони, на които се играят мачове от Първа професионална лига, имат осветление и прекрасни терени. Във второто ниво на професионалния ни футбол също вървим в тази посока“, каза Кралев.

Той допълни, че министерството е работило добре с БФС по време на пандемията, като организацията е била сред федерациите, които са „подготвили най-добре домашното си“.

Искрите между двете страни продължиха, след като в края на май Кралев обяви, че министерството спира парите на футболни клубове през БФС. От ММС искат футболният съюз да възстанови 143 510.99 лева на държавата по проверката за нецелесъобразно разходване на средства. От БФС отрекоха да са правени злоупотреби и изтъкнаха, че работят прозрачно.Коментар на новината чрез Facebook