Кой ще е собственикът на "Левски": Божков пусна отворено гласуване

Васил Божков

© LAP.BG

Васил Божков

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков даде начало на „електронно гласуване“ за определянето на новия собственик на „Левски“. Ден след като във „Фейсбук“ проведе анкета за това дали хората искат следващият мажоритарен акционер да бъде определен с електронно гласуване, сега той пристъпи към същинския избор.

Божков представя „четирите най-обсъждани кандидатури“ – Наско Сираков, Константин Папазов, тръста „Синя България“ и Националния клуб на привържениците (НКП).

Той обаче предоставя възможност и за добавяне на свободен избор от хората. Веднага бяха включени депутатът от ДПС Делян Пеевски, министър-председателят Бойко Борисов, сочения за сръбски наркобос Сретан Йосич, ЦСКА, собственикът на „ЦСКА-София“ Гриша Ганчев, собственикът на „Лудогорец“ Кирил Домусчиев, министърът на финансите Владислав Горанов, Слави Трифонов, Бил Гейтс и други.

Още в началото убедително се откроиха двама души – Сираков и Пеевски, следвани от Борисов и Йосич.

„Преди седмица се надявах да се прекратят задкулисните игри с ПФК „Левски“ АД. Не се случи. Вие решете кой да получи мажоритарната собственост“, пише Божков, който досега твърдеше, че акциите са прехвърлени на Борисов. За момента той не е обявил как ще действа след края на гласуването.

Сираков поведе убедително още от началото. В неделя той излезе на сцената и каза, че е готов да се завърне в управлението на „Левски“, въпреки че от години стоеше встрани от клуба и българския футбол. През 2018 г. заедно с Гриша Ганчев, с когото са в близки отношения, излязоха от изпълнителния комитет на БФС.

Водещите фенски организации обявиха подкрепа за Сираков. „Ние сме строени зад него“, заяви председателят на НКП Степан Хиндлиян.

Пеевски излезе на сцената на 19 май, когато „Левски“ обяви, че е получил дарение от него чрез фирмата му „Интръст“. Впоследствие дарението му беше прието от „Левски“ и предизвика разделение в мненията на привържениците.

В момента той се утвърждава на второто място в гласуването. Коментарите в социалните мрежи насочват към заключението, че той по-скоро е ироничен вот от страна на привърженици на ЦСКА и други футболни клубове. Сходно е положението и с Борисов, който многократно се е заявявал като запален левскар. От години има твърдения, че Борисов и Пеевски стоят в сянката на собствеността на „Левски“.

Интересно се оказва напредването в класацията на Йосич, сочен за цар на кокаина на Балканите. През 1993 г. е осъден в Холандия заради убийство, но избягва от затвора и се укрива. През август 2002 г. той беше арестуван в София по молба на холандската полиция, тъй като имаше обвинение за подготовка за убийство на холандски прокурор. Доказателства обаче не бяха събрани достатъчно и беше върнат в Сърбия, където срещу него има друго дело.

Белградският съд го пусна под гаранция от 250 хиляди евро. По това време Борисов беше главен секретар на МВР и ръководеше операцията по залавянето и екстрадирането на сърбина за Амстердам. Веднага след като беше освободен от сръбския съд, в България упорито се заговори, че Йосич е заплашил, че ще си отмъсти на Борисов, който тръгна с усилена охрана.

В топ 10 на гласуването попада и ЦСКА, както Папазов и Слави Трифонов.

Кризата в „Левски“ се задълбочи заради сътресенията около мажоритарния пакет акции на клуба. Преди седмица Божков, срещу когото има повдигнати 11 обвинения и има искане за екстрадирането му от ОАЕ, направи ход за джиросване на акциите към министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът отвърна, че това не е негов проблем и че не приема акциите.

Юристите дават различни версии за собствеността на „Левски“. В началото повечето смятаха, че Борисов вече е собственик на клуба. Според други джиросването на акциите е дарение и министър-председателят следва изрично да се откаже от него. Няма официална информация дали премиерът e направил някакъв писмен отказ за джиросаните акции, или само медийните му изяви биха тълкувани като такива.

В събота официалният мажоритарен собственик Георги Попов заяви, че Борисов трябва да реши и може да ги прехвърли на Наско Сираков.

Наско Сираков изглежда явно е изборът на привържениците на Левски

© LAP.BG

Наско Сираков изглежда явно е изборът на привържениците на „Левски“Коментар на новината чрез Facebook