Кой е Кейлъб Дресел

Кой е Кейлъб Дресел - плувецът, пратил Фелпс в историята

© Reuters

Осем медала и доминиращо представяне във всяка една дисциплина – това е равносметката от световното първенство по плуване за новата звезда на САЩ Кейлъб Дресел. Мнозина се питаха дали празнината след оттеглянето на Майкъл Фелпс ще бъде запълнена и дали американският тим ще намери своето ново лице.

Само на 22 години Дресел вече е не само лидер на най-силната плувна школа в света, но и прати някои от постиженията на великия Фелпс в историята. Осемте медала от световното в Кванджу, Южна Корея, са рекорд и подобряват досегашното върхово постижение на Фелпс от седем. Дресел показа, че е способен на това още преди две години, когато спечели седем медала в Будапеща.

В Южна Корея той спечели дубъл на 50 и 100 метра в свободния стил и бътерфлая, както и две титли в щафетите 4х100 метра – с мъжката и смесената четворки. Дресел беше само на три десети от секундата и от седмо злато, но в съчетаната щафета 4х100 Великобритания изпревари Щатите. Второто му сребро беше в смесената съчетана щафета.

„Част от мен е много щастлива, защото това е невероятно постижение и още ми е трудно да осъзная какво се случва. Със сигурност изгубих малко коса в последните дни от всичкия стрес покрай плуванията. Пъпките по лицето ми също са доказателство за усилията ми“, каза Дресел след последното си плуване на шампионата.

Американецът допълни, че дори не иска „този красив сън да свършва“ след многото му победи.

Всяко едно от плуванията на Дресел на шампионата беше съпътствано от невероятни постижения. В полуфинала на 100 метра бътерфлай той прати в историята 10-годишният рекорд на Майкъл Фелпс, записвайки 49.50, с което свали 0.32 от секундата.

На 50 бътерфлай и 50 и 100 свободен стил той завърши с три американски рекорда и две върхови постижения на шампионатите.

„Това е добра основа, върху която да градим за следващата година и за олимпийските игри. Световното винаги е добър показател за подготовката и за това, че тренираме здраво, но резултатите не ни позволяват да се отпускаме, дори напроти – задължават ни“, каза 22-годишният плувец.

Представянето на плувците винаги е свързано с много анализи, изучване на стила, техниката, начина по който всеки един от тях изпълнява ключови елементи. Дресел, който през 2016 г. получи шанс да се учи от най-добрите Фелпс и Райън Лохте, вече е считан за еталон в много отношения.

Според много проучвания на учени тялото на Дресел е перфектно за спринтовите дисциплини, в които той е специалист, независимо че не е най-високият плувец сред елита в спорта.

Роденият във Флорида състезател разчита на пет ключови фактора, които му дават предимство пред останалите. Това е според дългогодишния му треньор Джейън Каланог, изградил го в университета, както и според учени.

Първото и най-важно при Дресел е стойката му върху стартовите блокчета. Високо разположени бедра и голямо натоварване над тях. Според треньора му Каланог това дава по-добър баланс на плувеца при отласкването и влизането във водата.

Кой е Кейлъб Дресел - плувецът, пратил Фелпс в историята

© Reuters

Дресел разчита много и на своята експлозивност, за която не разчита само на тренировките в басейна, но и на работата извън него. Всеки ден той набляга на заниманията във фитнеса, където от мъртва тяга вдига близо 120 килограма.

Първите метри: в плуването има неписан закон, че най-добър е не този, който е с най-бързата стартова реакция, а този, който пръв достигне до 15-те метра. Според мнозина това е едно и също нещо, но не и според Каланог. „На световното в Будапеща Кейлъб беше едва с трета стартова реакция, но пръв достигна до 15-те метра в басейна“, казва треньорът му.

Причината е, че центърът на тежестта е поставен върху задния крак, а не върху предния, който на мнозина дава по-добрата стартова реакция, но не и по-бързото достигане на скорост в басейна.

Третият компонент е взаимно свързан с четвъртият, върху който Дресел работи не по-малко – използването на ръцете. При американецът е видно вдигането на ръцете високо над тялото при отскачането от блокчетата. Това дава по-голяма инерция на Дресел и още по-голямо ускорение за влизането във водата. „Много плувци не използват ръцете си, разчитайки техните крака да свършат всичко“, добавя Каланог.

Най-силната дисциплина на Дресел е бътерфлай, наричана още и делфина. Мнозина още не могат да разберат какво дава голямото предимство на американеца в нея – дали е подводната част, дали е обръщането или нещо друго. Според треньора Каланог това е много силният кръст, който има Дресел.

Кой е Кейлъб Дресел - плувецът, пратил Фелпс в историята

© Reuters

„Неговото движение е точно като на делфин. Още, когато беше по-малък упражняваше това много, движението в кръста, много плавно, докато го овладее напълно, за да може сега то да идва естествено“, завършва треньорът изградил един от най-доминиращите плувци в света в момента.Коментар на новината чрез Facebook