Когато богатите станат уязвими: какво следва за "Сити" след наказанието

Много въпроси стоят пред Сити след наказанието от УЕФА

© Associated Press

Много въпроси стоят пред „Сити“ след наказанието от УЕФА

В петък УЕФА прикова погледите с налагане на сурово наказание на „Манчестър сити“. Английският клуб ще бъде изключен от Шампионската лига за сезони 2020-21 и 2021-22 заради неспазване на правилото за финансовия феърплей.

Към забраната за участие в най-престижния клубен турнир беше добавена и глоба в размер на 30 милиона евро. От клуба обявиха готовност да обжалват пред Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС), което прави случая с неизвестен край и много възможни сценарии.

Наказанието поражда въпроси около УЕФА, приложението на финансовия феърплей и бъдещето на „Сити“, което изплува на хоризонта като основното питане.

В съобщението си УЕФА обяви, че наказва „Сити“ заради „сериозни нарушения“ на „гражданите“. Според организацията клубът е завишил своите приходи от спонсорство в счетоводните сметки, предоставял е грешна информация между 2012 и 2016 г. и се е провалил в съдействието си по разследването.

В основаната на проверката на английския клуб са мащабните разкрития на Football Leaks и последвалите обвинения, че „гражданите“ са заобикаляли правилото за финансовия феърплей. В изнесените документи в „Шпигел“ през ноември 2018 г. се споменава транш от 70 млн. паунда от собствениците на „Сити“ от кралската фамилия на Абу Даби, който е прикрит като спонсорски договор.

Последната дума по случая има КАС. Спортният съд има силата да потвърди забраната, да я намали или да върне решението за преразглеждане обратно при комисията за финансов контрол към УЕФА. КАС ще трябва да се произнесе бързо по случая, тъй като през юли започват квалификациите в евротурнирите и изключването на „Сити“ от Шампионската лига влияе върху участието на други клубове през следващия сезон.

Ако „гражданите“ решат, случаят може да стигне до граждански съд в лицето на Върховния съд на Швейцария. В „Сити“ вярват, че процесът по разследването на УЕФА е изпълнен погрешно и при липса на безпристрастност, тъй като организацията е влязла едновременно в ролите на съдия, съдебен заседател и изпълнител на наказанието.

При забавяне на процеса швейцарският съд може да принуди УЕФА да възстанови правата на „Сити“ и клубът да участва в Шампионската лига през следващия сезон.

Неучастието в Шампионската лига ще бъде огромен финансов удар по „гражданите“. Наказанието може да има отрицателни последици и да навреди на спонсорските договори, чиито суми автоматично намаляват, ако тимът пропусне най-престижния клубен турнир.

„Финансовите последици ще бъдат значителни. Участие в Шампионска лига може да донесе приходи до 150 милиона паунда за даден отбор, а за клуб с размерите на „Сити“ това означава от една четвърт до една трета от доходите им“, заяви пред Би Би Си финансовият експерт Кийрън Магуайър.

Когато богатите станат уязвими: какво следва за Сити след наказанието

© Associated Press

Финансовите проблеми на „Сити“ може да доведат до свиване на бюджета и напускането на големите звезди в отбора. При такова стечение на обстоятелствата клубът вече няма да бъде притегателно място за елитни и скъпоплатени футболисти.

„Доходите ще спаднат със 100 – 150 милиона паунда годишно. Докато собствениците разполагат с тези пари, те са в ситуация Параграф 22, защото ако „Сити“ ще харчи пари за подсилване с играчи, те отново могат да нарушат правилото за финансовия феърплей“, допълва Макгрегър.

Испанският специалист е обвързан с клуба до лятото на 2021 г., като няколко пъти той намекна, че няма да продължи да води тима след изтичане на договора.

Гуардиола спечели две поредни шампионски титли със „Сити“ в Англия и наложи висок стандарт с куп рекорди, които този сезон могат да бъдът подобрени от „Ливърпул“. Испанецът е отправил поглед към единствения липсващ трофей в периода му в „Сити“, като забраната за участие в Шампионската лига ще бъде удар върху амбицията му.

Въпросите около Сити влияят пряко върху бъдещето на Хосеп Гуардиола в клуба

© Associated Press

Въпросите около „Сити“ влияят пряко върху бъдещето на Хосеп Гуардиола в клуба

Гуардиола ще може да стигне до успех в най-престижния клубен турнир до края на сезона. „Сити“ продължава при нормални условия участието си в Шампионската лига, където в осминафиналите ще играе с „Реал“ (Мадрид).

Решението на УЕФА ще разбърка картите във Висшата лига и вероятно ще направи края на сезона по-вълнуващ, след като много отбори ще имат възможност да мечтаят. Най-вероятно „гражданите“ ще завършат сред първите четири в първенството, като ако забраната остане, то петият във Висшата лига ще влезе в Шампионската лига. Това място в момента се заема от „Шефилд юнайтед“, като разликата с 14-ия „Кристъл палас“Коментар на новината чрез Facebook