Калеб Юън спечели последния етап в Тура

Калеб Юън спечели последния етап в Тура

© Reuters

Калеб Юън от „Лото Судал“ спечели последния 21-и етап в Тур дьо Франс и се затвърди като най-добрия спринтьор в състезанието. Той взе своята трета етапна победа през 2019 г., като беше най-силен в кралския спринт на Шанз Елизе.

Състезателят на белгийския отбор беше най-силният спринтьор във втората половина на Тура, като всичките му победи дойдоха след първия почивен ден. Юън спечели 11-ия, 16-ия и последния 21-и етап. Той е и единственият спринтьор с повече от една етапна победа.

Последният етап от Тура (128 км от Рамбуйе от Шанз Елизе) характерно беше с лежерно начало и снимки за спомен на повечето от спринтьорите. Едва след влизането в Париж за осемте обиколки около Триумфалната арка, колоездачите вдигнаха скоростта. Въпреки някои атаки спринтьорите не изпуснаха своя шанс и се стигна до голяма битка между тях.

В последния завой част от извеждането на отборите се разкъса, като без шансове останаха Елиа Вивиани и Петер Саган. Юън беше с най-висока скорост на финалната линия и изпревари Дилан Хроневехен. Трети се нареди Николо Бонифацио от „Тотал“.

Всички фаворити преминаха етапа без проблеми и Еган Бернал стана шампион в Тура. Колумбиецът е третият най-млад шампион в състезанието (22 години и 196 дни) и най-младият за последните 100 години. Бернал затвърди доминацията на „Инеос“, като е четвъртият различен колоездач на тима спечелил титлата.

Британският отбор спечели за седми път в последните осем години. Втори завършва съотборникът на Бернал Герант Томас, шампион от миналата година. На подиума се качва и Стивън Краусвайк, за когото това е най-добър резултат в големите обиколки.

виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече


Коментар на новината чрез Facebook