Как ще се отрази Брекзит на британския спорт

Британският спорт е изправен пред голяма неяснота след Брекзит

© Associated Press

Британският спорт е изправен пред голяма неяснота след Брекзит

От „Уимбълдън“ до „Уембли“ британският спорт може да бъде силно засегнат от Брекзит. Мотото на олимпийските игри през 2012 г. беше „Да вдъхнови поколение“, но дали реалността от напускането на Европейския съюз ще застраши това обещание?

Настъпването на 31 януари е ден за неспирната търговия с играчи, които идват от други държави, за да подобрят перспективите си за развитие в кариерата, заедно с лавина от новини и спекулации, тъй като трансферният прозорец на най-успешния спортен продукт във Великобритания – Висшата лига, затваря.

Тази година той беше засенчен с отхвърлянето на някои от основните му принципи. Това може да е последният прозорец през януари, в който играчи с националност от Европейския съюз могат да се придвижват свободно във Висшата лига от чужбина заради настъпването на Брекзит.

Консервативното правителство на Великобритания изглежда, че няма конкретен план за спорта. „Има малка или никаква яснота. Доколкото ми е известно, не са издадени конкретни инструкции за спортната индустрия“, заяви пред „Дойче веле“ Саймън Чадуик, професор в университета в Салфорд, Манчестър.

Според последната информация за спорта, която е публично достъпна на уебсайта на Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта, изглежда, че то се подготвя за перспективата за Брекзит без сделка с публикация на 2 октомври. „Дойче веле“ се свърза с отдела, за да поиска коментар, но все още не е получил отговор. Sport England, която отпуска държавни пари за спортни асоциации и проекти, заяви, че не са в състояние да предоставят коментар.

Структурата, която представлява над 300 спортни организации във Великобритания на различни нива, изчислява, че спортният сектор допринася с 37 милиарда паунда за икономиката на страната и повече от милион души имат работни места, свързани със спорта. Оценките на правителството са малко по-ниски, като документ за 2018 г. предполага, че има 581 000 заети в сектора, от които 21 000 (3,6%) са граждани на ЕС.

Ръгбито е сред спортовете, които вероятно ще бъдат най-засегнати

© Associated Press

Ръгбито е сред спортовете, които вероятно ще бъдат най-засегнати

Ограниченията за влизане вероятно ще възпрепятстват много професионални спортисти от ЕС да работят във Великобритания, смята д-р Борха Гарсия, преподавател по спортен мениджмънт и политика в университета в Лъфбъроу във Великобритания и експерт по европейска спортна политика. Той вярва, че правителството ще продължи да харчи много пари за високите нива на спорта.

„Мисля, че е напълно възможно това да не се отрази на сумата, която правителството ще вложи в елитен спорт. Както видяхме с Лондон 2012 и Рио 2016, медалите са полезни за имидж и това е момент, в който те ще се нуждаят от това. Правителството изглежда, че иска да представи страната като нова суперсила и този успех би изиграл роля в тази история“, каза Гарсия.

Според него не изглежда много вероятно инвестициите да се насочат към на аматьорското и младежкото ниво, където участието не се е увеличило по начина, по който се рекламира преди олимпиадата през 2012 г. Макар елитните футболни клубове в страната да са поне частично изолирани със своето богатство, това не е така надолу по пирамидата, където ограниченията за движението на хора и екипировка ще засегнат силно най-бедните клубове и организации.

Конните надбягвания, например, изглеждат уязвими от предстоящите промени. Спортът има недостиг от около 1000 работници и наема 10% от работната си сила от ЕС. Чадуик добавя: „Формула 1 изглежда е много уязвима предвид местоположението на много отбори и тяхната зависимост от трансграничните връзки за доставки през границата на ЕС“.

Прогнозата е еднакво мътна в някои от другите водещи спортове във Великобритания. Лица от високите етажи на крикета и ръгбито изразиха загриженост относно способността да привличат и задържат таланти от най-високо ниво на фона на несигурността около т. нар. „правило на Колпак“.

Наречено на Марос Колпак, словашки хандбалист, в него се казва, че гражданите на страни, които са част от споразумението за асоцииране на Европейския съюз (договори за свободна търговия между ЕС и 78 страни от Африка, Карибите и Тихия океан), се ползват със същите права като гражданите на ЕС. Различни държави са дали подписа си, най-вече (от спортна гледна точка) Южна Африка, като в елитните дивизиите в крикета и ръгбито играят много южноафрикански играчи.

Изглежда сигурно, че всеки спортист, който в бъдеще иска да играе във Великобритания под тези условия, ще бъде възпрепятстван да го направи. В момента играчите имат гарантиран статут само до края на сезона.

„Да подпишем с 19-годишен талант от Перу е почти невъзможно, така че се насочваме към пазара на ЕС,“ каза президентът на „Кристъл палас“ Стив Париш през 2018 г. „Ако имахме достъп до таланти по света, това би намалило разходите ни за придобиване на талантливи играчи и подобряване на качествата, които можем да получим“.

Великобритания се утвърди като отлично място за провеждането на някои от най-големите спортни събития в света. Само през 2020 г. страната ще бъде домакин или вече е домакин на полуфиналите и финалите на европейското първенства по футбол, световното първенство по нетбол, „Уимбълдън“, световното първенство по снукър, състезанието от Формула 1 и откритото първенство в голфа.

Чадуик вярва, че провеждането на някои от тези събития може да бъдат застрашени. „Освен ако правителството не приеме стратегия, в която да предложи стимули за провеждането на събития, тогава смятам, че страната ще загуби в тази конкурентната среда“.

виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече

Гарсия обаче предполага, че евентуалната търговска сделка със САЩ може да доведе до бъдещи инвестиции в спорта отвъд Атлантическия океан, но той отново предупреди, че това може да се използва като инструмент за национален имидж за сметка на „пренебрегваните“ спортове от ниските нива.

Великобритания вече навлезе в преходен период, който ще продължи поне година. Тези, които се занимават със спорт, изпитват известна несигурност на терена, пистата или трасето, но до последния ден на следващата година те ще се надяват да знаят повече за това, което предстои.Коментар на новината чрез Facebook