Как спортната зала на Бургас поскъпна с 50%, но остава незавършена

Така трябва да изглежда Арена Бургас

© Капитал

Така трябва да изглежда „Арена Бургас“

„Залата в Бургас – на малките мога да кажа, че сигурно някои от тях ще участват на европейското първенство (по лека атлетика) на закрито. Ударно тая година ще я достроим, така че федерацията да може да кандидатства“.

С тези думи министър-председателят Бойко Борисов се обърна към присъстващите при откриването на ремонтираната „Асикс арена“ през ноември 2017 г. Оттогава завършването на строящата се многофункционална „Арена Бургас“ остава неизпълнено. И всяка година се казва, че ще стане „до края на годината“.

Така остават въпросите кога всъщност ще е готова залата и колко ще е крайната ѝ цена. От общината в Бургас препратиха към министерството на спорта (ММС), а от там – към държавното „Академика 2011“, което стопанисва най-големите спортни бази в страната.

От „Академика 2011“ отговориха пред „Дневник“, че се предвижда залата да бъде завършена до 30 септември 2020 г. А цената ще е над 57.2 млн. лева, макар първоначалната оценка да беше за 38.4 милиона.

Първата копка беше направена на 20 октомври 2014 г. в присъствието на легендата на световната атлетика Сергей Бубка. Тогава украинецът заяви подкрепата си за бургаска кандидатура за европейско първенство по лека атлетика в зала през 2019 г.

По план „Арена Бургас“ трябва да е първата зала в страната с лекоатлетическа писта, която покрива всички изисквания на международната федерация. Многофункционалната залата ще е втората най-голяма в България и ще е за 7200 души, като ще има подвижни и неподвижни трибуни и за определени събития като концерти може да събира 14 200 души.

Първоначално инвестицията в 7-хилядното съоръжение беше оценена на 38.4 млн. лева. През ноември 2018 г. държавата отпусна допълнително 18.8 млн. лева заради допълнителни укрепвания, дренажи, непредвидени разходи за интериорно осветление, увеличаване на дебелината на покритието на залата и др.

Тогава от Министерския съвет съобщиха, че средствата се отпускат тъй като „в хода на изпълнението на дейностите по проектиране и изграждане е установена необходимостта от изпълнение на допълнителни строително – монтажни дейности за реализация на проекта, които не се явяват промяна на инвестиционните намерения, а тяхно развитие, съобразено с възникнали обстоятелства, които не е могло да бъдат предвидени преди стартиране на изпълнението им“.

„Необходимите средства за изграждането на обекта по количествено стойностна сметка възлизат на 57 196 431 лв. с ДДС. Допълнително ще бъдат необходими средства в размер до 5 000 000 лв. с ДДС, които да послужат за закупуване на спортни съоръжения и оборудване за обезпечаване на спортната дейност в залата, съобразно високите изисквания и регламентите на международните федерации по лека атлетика и други видове спорт“, отговориха от „Академика 2011“ пред „Дневник“.

Другият важен момент е свързан със завършването на залата. През декември 2019 г. министърът на спорта Красен Кралев заяви пред „Дневник“: „Строи се, работи се, правим инспекции постоянно. Няма проблем (със строежа на залата), просто се работи. Част от елементите за покрива трябваше да се правят в Турция. Сложен е процесът – това е може би най-сложната зала, която сме правили до момента. Държим контрол върху процеса и се надявам да свършим колкото е възможно, по-скоро“.

От „Академика 2011“ обясниха, че „до края на март ще бъде довършено покривното покритие на основата зала, в момента се работи усилено по всички видове инсталации в нея“. „Вертикалната планировка на „Арена Бургас“ е изградена 70%. Напълно изграден е триетажният закрит паркинг на спортното съоръжение“, посочиха от дружеството.

В началото за изпълнител беше избран консорциум, в който е свързваната с депутата Делян Пеевски фирма „Водстрой 98“. През 2014 г. общината в града започна проекта с 5 млн. лв, отпуснати от кабинета на Пламен Орешарски по програмата за развитие на общините. По предварителни разчети с тези пари трябваше да се стигне до кота 0, а след това да се чака нова помощ от правителството. На следващата пролет правителството беше сменено и това не стана.

Впоследствие през 2016 г. правителството пренасочи предвидените за ремонт на Зимния дворец 35 млн. лв за довършването на „Арена Бургас“. По-късно беше сключен договор с община Бургас и държавата придоби безвъзмездно терена и го апортира в капитала на „Академика 2011“.

През май 2019 г. „Капитал“ съобщи, че основната дейност на строежа се извършва от друга фирма от консорциума – „Билдникс“. „Дневник“ не успя да се свърже с компанията на представения в сайта ѝ телефон.

При проверка Кралев каза преди време, че има голям интерес от страна на потенциални спонсори, които да вземат името на залата. Първият, изявил желание, бил „Кауфланд“, обявиха тогава от министерството.

До края на март се очаква покривът да бъде завършен

© Георги Пауновски

До края на март се очаква покривът да бъде завършен

Сега от „Академика 2011“ посочват, че са водени разговори и „има планувано организиране на среща, на която да бъдат поканени големи рекламодатели, разполагащи със средства и желаещи да инвестират такива в залата под формата на реклама, в това число и за генерално спонсорство“.

„Вече има заявен интерес за брандиране на спортното съоръжение, но повече детайли относно същото могат да бъдат предоставени след провеждането на посочената среща“, заявяват от държавното дружество и допълват, че са готови да разгледат нови предложения от финансови, застрахователни и други компании, имащи интерес да рекламират в залата.

Кметът на Бургас Димитър Николов, който вече кара четвърти мандат, спомена изграждането на залата в предизборната си програма. „Спортен Бургас ще продължи да създава положителни емоции и да предоставя интересни възможности за свободното време“, посочи миналия октомври Николов. В последните години ГЕРБ използва него и града като пример за успешно управление.

За разлика от най-голямата зала в България – „Арена Армеец“, по план тази в Бургас трябва да е първата в страната с лекоатлетическа писта, която да покрива всички изисквания на международната федерация.

Във времето се говореше за кандидатстване за домакинство на европейско по лека атлетика, но забавянето осуети плановете за 2019 и 2021 г.

Същата причина е наложила преместването на Световната купа по акробатика тази година в „Асикс арена“, посочиха от „Академика 2011“. Интерес има и от други спортове.

Как спортната зала на Бургас поскъпна с 50%, но остава незавършена

© Капитал

„Също така съоръжението дава възможност за провеждане на широк спектър от културни събития (концерти, изложения, панаири, ревюта и др.). В допълнение, следва да се посочи и нейната локация, което я обособява като уникална за региона“, отговориха от „Академика 2011“.

Преди десетина дни ръководството на федерацията по волейбол се срещна с кмета на Бургас Димитър Николов. Любомир Ганев, който след месец се очаква да стане председател на федерацията, заяви пред „Дневник“, че се очаква завършването на залата, за да може градът да бъде включен в списъка с тези, приемащи международни волейболни мачове. Предстои да се види дали „Арена Бургас“ може да влезе сред домакините на европейското за жени догодина.

„Срещаме пълно съдействие и единомислие от общината. Целта ни е да правим цели събития, а не просто мачове. Говорили сме билетите за мачовете да важат и като билети за градския транспорт, тъй като трябва да правим зелен спорт“, каза Ганев.Коментар на новината чрез Facebook