Как ограниченията за пластмаса в ЕС ще се отразят на футбола

Как ограниченията за пластмаса в ЕС ще се отразят на футбола

© Associated Press

От няколко години изкуствените футболни терени придобиха голяма популярност и се наложиха в играта. На определени географски ширини, където поддръжката на естествените терени е трудна, се използват именно изкуствени. В много школи също прибягват до такива настилки, въпреки че понякога те са отричани.

Според много специалисти изкуствените терени водят до повече контузии и по-голямо износване на ставите и сухожилията. Оказва се, че тези настилки крият и опасност за околната среда. В резултат на това Европейският съюз обмисля забрана за използване на пластмастовите микрогранули, които се използват в терените. Може ли обаче това да доведе до проблеми за някои футболни клубове.

ЕС отдавна се бори за намаляване на използването на пластмаса, както и на вредните емисии. Според последното проучване микрогранулите, които се поставят в терена, за да уплътняват пространството между изкуствените стръкчета, както и да омекотяват, са изключително вредни. Те са толкова леки, че могат да бъдат издухани при по-силен вятър, а с това замърсяват въздуха.

Вече се обсъжда пълната забрана за използвне на пластмасовите гранули от 2021 г.

Това може да засегне най-вече малките клубове от аматьорските лиги, които най-често имат терени с изкуствена настилка. Аматьорският „БВ Вефелингховен“ вече предприема мерки, като е поръчал 10 тона корк, с който да бъдат заменени пластмасовите гранули.

Не всички обаче разсъждават по този начин. „Всичко това ни учудва, защото ще струва около 1.2 милиона евро, за да подменим всички терени“, казва Щефан Ренер, който се грижи за няколко комплекса с изкуствени терени.

„Това би било удар и за много аматьорски клубове, които нямат големи средства. Те не могат да поддържат естествени терени, които се износват по-бързо и изкуствените са единственият удобен вариант“, добавя той.

Как ограниченията за пластмаса в ЕС ще се отразят на футбола

© Associated Press

Министърът на околната среда в Германия Свене Шулце заяви, че въвеждането на забрана все още не е сигурно, а министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер призова за преходен период от 6 години и поетапно въвеждане на забраната.

Фирмата Polytan е един от най-големите производители на изкуствени терени за футбол. Компанията би била пряко засегната, но говорителят ѝ също се включва в дискусията.

„Има известно количество вредни емиции, както и такива пластмаси, които вредят на околната среда, но в това изследване има прекалено много смущаващи факти“, казва Тобиас Мюлер пред „Дойче Веле“.

Според него авторите на доклада са използвали данни от по-стари проучвания и други европейски страни, които използват повече гранули от Германия. Голяма част от изкуствените терени използват около 12 кг гранули на квадратен метър, но тези от последното поколение само 1.7 килограма. „Съответно това води и до по-малко изхвърлени в околната среда. Не се взима предвид също, че чистачи се грижат за изхвърлените гранули“.

В началото гранулите са съствени от нарязани гуми или от чиста пластмаса, а в момента представляват смес от 70% коноп или тебешир и 30% синтетичен каучук. „Черните гранули се използват само по искане на клиент и много рядко“, добавя Мюлер и уточнява, че компанията работи по разработване на органична алтернатива.

Учените смятат, че изкуствените терени не водят и до толкова голям риск за здравето. Въпреки това забраната за пластмаса и органиченията в Европейския съюз вероятни ще ги засегнат, докато поетапно не бъдат заменени от екологично чисти материали.Коментар на новината чрез Facebook